Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Félre az illúziókkal! – Wittenberg másik arca

Sok minden kötötte 1966 és 2006 között Wittenberghez dr. Harmati Bélát. Az evangélikus püspök személyes hangvételben írt a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából Wittenberghez fűződő viszonyáról, a város több arcáról. Az evangelikus.hu-n megjelent véleményt szemléztük.

bundesarchiv_bild_183-h25547_wittenberg_nationalsynode.jpg

Ludwig Müller, a Német Keresztények püspökének náci karlendítése 1933-ban, Wittenbergben.

Luther városa ma bizony nem nevezhető evangélikusnak, mert a lakosság körülbelül 15 százalékát keresztelték csak meg, és a Szász-Anhalt-tartomány, Magdeburg fővárossal együtt a kereszténység tekintetében rosszabb adatokat mutat, mint hazánk, ugyanis a lutheri-reformációs hagyományok ellenére csak 10 százalék a keresztény. Mindez a korábbi NDK (Német Demokratikus Köztársaság - a szerk.) marxista-ateista erőszakos átnevelő munkájának az eredménye. Ma is valójában a marxista múltú politikai erők (továbbá a média és az iskolarendszer) irányítják a keleti tartományokat, miközben a „nyugatnémet” anyagi támogatást elfogadják, de a szocializmusban megszokott, „koponyazsugorító” ideológiától, életrendszertől nem tudnak szabadulni. És aki ezt nem vállalja, legfeljebb „disszidál” Nyugatra. Mindez azonban nem azt jelenti, hogy teljesen elfeledték volna Luthert, mert Wittenbergben általában mindenki nagyon büszke a reformátorra és hagyományaira, főleg amikor megtapasztalják a nagyvilág érdeklődését.

 

(...)

A legérdekesebb számomra egy korábbi NDK-beli kezdeményezés volt, Luther születésének 1983-as, ötszáz éves jubileuma. A szocialista kormány által alaposan megszervezett kulturális turistavonzó programok, tatarozások stb. mellett Genfből (a Lutheránus Világszövetség megfigyelőjeként  - szerk.) jelen lenni a központi berlini és a nyugatnémet rendezvények, (Nürnberg, Augsburg, Frankfurt stb.) eseményei mellett a szocialista keletnémet ideológia pálfordulását jelentette.

Ugyanis Honecker elvtárs pártfőtitkár kezdeményezésére kiadtak egy tételsort a reformációról, no, nem a 95 tételt, mint Luther, sokkal kevesebbet, de meglepőt: beléptették Luthert a Pártba! Kifejtették, hogy Luther a keletnémet szocializmus Apja, ideológiai őse. Előtte a parasztfelkelők, képrombolók voltak az igazi elvtársak, de ezekkel nem lehetett építeni. Luther viszont, aki a kolostori élet helyett a családi életet, a munkát, az iskolaépítést, a tudományt, a művészeteket, a közjó szolgálatát, a szegények segítését hirdette, befogadták párttársnak. Erre a sorsra jutott később pl. J. S. Bach és más, a német történelmet befolyásoló elvtárs is. Ezt a jelenséget nevezi a vallásszociológia civil religionnak, az amerikai R. N. Bellah nyomán, amikor egy hatalom vallásos vagy kvázi vallásos legitimáció segítségével akarja megszilárdítani hatalmát!

A helyzetet sem a keletnémet, sem a nyugatnémet társadalom, sem a média nem értette először. Visszatérve Genfbe, az ottani hivatalos magyar kolónia pártszervezete arra kért, számoljak be 1983. november 21-én a követségi nagygyűlésen, mi van az NDK-ban, mert szivárognak a hírek. Amikor bemutattam Honecker elvtárs tételeit, ellenem fordultak: Ez nem lehet igaz – mondták –, ez az én egyházi-lutheránus olvasatom! Alig néhány nap múlva az államtitkár megerősítette beszámolómat. A vallás többé már nem „a nép ópiuma”, hanem lehet hasznos is a szocializmusban, mint a hamarosan Budapestre összehívott (1984 nyarán) lutheránus világgyűlés lehet!

Mennyi minden lapul Wittenberg falai között! A külsejében építészetileg megújított város és a tartomány lakosai bizonyosan a legjobbat kívánják adni a megemlékező ünnepi gyülekezeteknek. De emlékezzünk kicsit: ott a főtéren, a templomok előtt, Luther szobra mellett masíroztak el egykor a hitlerista Reichskirche alapító egyházi vezetői, és nem sokkal később a mögötte húzódó Judenstrasse sok-sok családja szenvedte meg azt a bizonyos Kristályéjjelt, amikor Hitler parancsából rájuk törtek a náci keretlegények!

A teljes cikket az evangelikus.hu-n olvashatja el.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr5012897626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása