Evangélikus Közéleti Blog

KötőSzó

5 ok, amiért ma lelkésznek megy valaki

Fiatal lelkészek válaszolnak

2017. augusztus 24. - KötőSzó

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit kérdezte indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról a megújult Evangélikus Élet magazin. Öt frissen felszentelt lelkész, öt válasz.

Szöveg: Kötőszó | Forrás: Evangélikus élet / Galambos Ádám | Fotók: Magyari Márton
2017_06_12_hegedu_s_ga_bor_1.jpg

Boldogságot csempészni az emberek életében

Hegedüs Gábor, a bobai evangélikus gyülekezet segédlelkésze a ma lelkészének feladatáról ezt mondta: „Számomra a lelkészkép az, amikor a lelkész nagyon lendületes, jó humora van, és bárhol, ahol megfordul, ott boldogságot csempész a közösségekbe. Isten igéjén és a hivatásomon keresztül én is egy kis boldogságot szeretnék az emberek és a közösségek életébe vinni.

kovacs_barbara_1.jpg

Belső indíttatás

Kovács Barbara jelenleg a pécsi gyülekezet lelkésze, az indíttatásról következőt válaszolta: „Pilis, ahonnan származom, evangélikus település. Sok generációra visszamenőleg az egész családom evangélikus. Törvényszerű volt, hogy én is beleszülessek az evangélikusságba. Hittanra, majd ifire jártam, ez fontos része volt az életemnek. Minden barátom a gyülekezethez tartozott. Gimnazistaként is meghatározó volt számomra a gyülekezeti élet. Már akkor is terveztem, hogy lelkész szakra megyek, de érettségizőként még éretlennek tartottam magam erre a pályára. Egy évig jártam [a Budapesti Gazdasági Egyetemre], ezalatt kiderült, hogy nem ott van a helyem [...] Nem tudom megmagyarázni, hogy mi vonzott, egyszerűen azt éreztem: nekem lelkésznek kell lennem. Belső indíttatás volt, hogy ezt a hivatást válasszam.

teol-23_barcsik.jpg

Elcsendesedés, találkozás

„Az egyház az elcsendesedés, az Istennel való találkozás és a közösség lehetőségét adja. Jó látni, hogy az emberek akarnak Istennel találkozni. Ugyanakkor sokan ezt nem a templomban keresik. Erre azt szoktam mondani, hogy ha én szeretnék Istennel elcsendesedni és közösségben találkozni, akkor a templomba megyek, ahol ezt megtehetem.” – mondja Barcsik Zoltán, a bonyhádi gyülekezet segédlelkésze.

33_teologus_porte_csere_reth.jpg
Legtöbbet tenni az emberekért

Réth Katalin, a békéscsabai evangélikus iskola lelkésze a következőket mesélte arról, miért választotta a lelkészi hivatást: „A pályaválasztáson gondolkodva sok ötletem támadt. Újságíró, pszichológus, gyerekorvos, rendezvényszervező, tanító néni is akartam lenni. Elképzeltem, hogy hosszú távon ezekkel foglalkozom, de azt éreztem, hogy nem tudnék így kiteljesedni. Ahogy teltek az évek, és egyre jobban beleláttam akkori lelkészünk, Szemerei János munkájába, úgy kezdett el érdekelni a lelkészi hivatás. Ami engem vonz, az a segítő foglalkozás, és rájöttem, hogy a lelkészségben megvan minden, ami engem érdekel. Azt éreztem, hogy a saját képességeim szerint lelkészként tudnék a legtöbbet tenni az emberekért.

sinko_gabor_2.jpg

Isten igéjének hirdetése

Sinkó Gábor, nyíregyházi evangélikus iskola lelkésze történelem tanárként dolgozott. Mikor a kereszténység témakörét vették diákjaival a gyerekek folyamatosan kérdezősködtek arról, hogy ő hisz-e Istenben? Ekkor a történelemóra hittanórává változott és ekkor érezte először azt, hogy ezzel kellene foglalkoznia. A teológiai tanulmányai abban segítették, hogy Isten igéjéről jobban megértve tudjon beszélni az embereknek. Szerinte a lelkészi hivatásban is ez a legfontosabb: „A lelkész fő feladata, hogy Isten igéjét hirdesse. Ez azt jelenti, hogy van egy alapüzenet, ami először kétezer évvel ezelőtt hangzott el. És van egy adott történelmi helyzet, amit a ma embere él meg. Ezt az alapüzenetet kell példákkal és beszéddel úgy közvetíteni, hogy aki hallgat minket, megértse és fel tudja a saját életében a hallottakat használni. Ehhez a lelkésznek arra van szüksége, hogy értse a múlt nyelvét és a mai emberek nyelvén is legyen képes jól kommunikálni.”

Fotó: Magyari Márton

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8712758414

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ateista agymosás dettó a többi 2017.08.25. 13:53:27

Az ateizmus is csak egy sajátságos agymosás akárcsak a többi.

Trackback: Mikulás vs ZombiJézus feltámasztási verseny 2017.08.25. 13:53:07

Nem is gondolnád, hogy még egy adott vallási szektán belül is milyen belső konkurenciaharc van például a feltámasztások számában, hogy a Mikulás, vagy ZombiJézus támasztott-e fel több embert.

Trackback: Tetemet marketing célra 2017.08.25. 13:52:31

Pap mondja egy Iron Maiden heavy metal rajongónak, akinek Eddie van a pólóján: Nézd fiam, undorító és ocsmány, hogy a kedvenc együttesed egy tetemet használ marketing célokra.

Trackback: Híres kitalált személyek 2017.08.25. 13:51:44

Tarzan, Hófehérke, Winnetou, Havas John, ZombiJézus, Sherlock Holmes, Leia Organa Hercegnő, Tell Vilmos, Tibi Atya ... ZombiJézus a kakukktojás ebben az összeállításban, mert nem is eredeti kitalált személy, hanem koppintott személy. Korábbi valláso...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.08.24. 08:16:07

+1: lusta dolgozni
+2: politikusnak készül

kapernaumi 2017.08.24. 10:18:56

@hullajelölt88: Alávaló ostobaság. Ismerek pár lelkészt, az itt első helyen szereplő Gábor nálunk, a kecskeméti gyülekezetben töltötte 6. évét, nagyon rendes srác.
Sok sikert kívánok mindannyiuknak!

Ludwig Lutheranus 2017.08.24. 13:10:00

Le a kalappal azok előtt, akik a mai világban ezt "bevállalják"! Isten áldása kísérje őket az útjukon! :)

2017.08.24. 17:19:09

@kapernaumi: lelkész, pap, rabbi stb. szimpla élősködők a szememben.

Proud Mary 2017.08.25. 13:01:16

@hullajelölt88: hú, hát, közismert munkanélküli proliént jó vastag bőr van a képeden. te vagy az, aki a társadalmon élősködik, évek óta.

erkölcsi hulla 2017.08.25. 15:50:52

Nincs elég esze a műszakihoz XD Vicc, vicc. A legtöbb normális, és szép hagyományt hirdetnek. Akinek pálya a szerényen megbecsült hivatás, annak lelke rajta, csinálja.

csakférfi 2017.08.25. 16:55:13

@hullajelölt88:
@erkölcsi hulla:
Pszichológus is hirdet valamit és emberekkel foglalkozik.Nyilván nekik sincs kedvük dolgozni.
Államilag elismert.Mint a lelkész.
Vagy az már más kategória??
:)

@Proud Mary: 50 év.3 műszak.feleség .2 gyerek.autó.kutya.macska.családi ház.kölcsönök.....stb.
Ingyenélők.Hidd el.
:)

Nagy Guszti · http://nagygusztav.hu 2017.08.25. 19:02:55

Nekem valahol elszomorító, hogy Jézus Krisztus nevét, a Vele való találkozását, az evangélium szolgálatát nem említették. Az utolsó kivételével akár egy pszichológus, művelődésszervező vagy mentálhigiénés szakember vallomása is lehetne.

csakférfi 2017.08.25. 20:47:27

@Proud Mary:
@hullajelölt88: hú, hát, közismert munkanélküli proliént jó vastag bőr van a képeden. te vagy az, aki a társadalmon élősködik, évek óta.

Igyenélők hidd el.
Érthető? Vagy magyarázzam?
:)

Proud Mary 2017.08.25. 21:43:08

@csakférfi: ezt most tényleg nem értem. hullajelölt kolléga bevallottan munkanélküli, de nem is keres munkát, csak fröcsög egész nap a neten

csakférfi 2017.08.26. 06:51:52

@Proud Mary:
Attól hogy valaki munkanélküli még mondhat igazat.
1 évig én is az voltam.
Akkor is ezt gondoltam.
A lelkészi vagy papi hivatás elég védett életpálya.
Persze ha magy baromdágot csinálsz akkor liruúgnak onnan is.
De a 2008 as válságban egyetlen lelkész sem veszítette el a munkahelyét.
Ez miatt nem is ment tönkre és nem lett hajléktalan.
Bezzeg mi !
Na ezért adok igazat a hullajelöltnek.