Van még helye az egyházaknak a társadalomban?

Egy konferencia margójára

2017. augusztus 17. - KötőSzó

Egyre erősödő hangok mondják, hogy nincsen. Hiszen a hívek száma Európában folyamatosan csökken, politikai kérdésekben az egyházak sokszor erőtlenül reagálnak, a fogyasztói társadalom spirituális húspiacán pedig alulmaradnak. Mind ismerjük ezeket az érveket, szinte már unjuk is. De mi áll a másik oldalon? Mit mondanak azok, akik szerint igenis fontos szerepet játszik az egyház a társadalomban?

Szöveg: Kovács Barbara

17309953_1381680401889326_3511767850976476578_o.jpg

Húsz fiatal gyűlt össze Európa minden szegletéből, hogy választ keressenek a fenti kérdésekre. Az EcumenicalYouthCouncil of Europe minden évben lehetőséget biztosít fiatal keresztényeknek, hogy felekezettől függetlenül egy egyhetes tréningen képezzék magukat, és megvitassák a keresztényeket ma leginkább érintő kérdéseket. Idén augusztusban a szicíliai Palermóban gyűltek össze „Az egyházak szerepe a modern társadalomban” című képzésre.

Ha bárki számára kérdéses is lett volna a címben szereplő állítás, a résztvevőkkel való találkozás első napján megbizonyosodhatott: a jelenlévő fiatalok nemcsak beszélnek róla, de tenni is fognak érte, hogy még sokáig legyen helye az egyházaknak a társadalomban. Persze minden huszonéves fejéből világmegváltó tervek pattannak ki, ez így természetes, de ez a kurzus lehetőséget adott, hogy ötleteiket realizálják és az otthoni közösségeikben megvalósítsák. Ehhez segítséget nyújtottak a vendégelőadók, akik magas szakmai tudással meséltek az Európai Unió és az egyházak kapcsolatáról, vagy épp az egyház és a politika viszonyáról a történelemben. Az elméleti képzés mellett egészen gyakorlati feladatokban is kipróbálhatták magukat a résztvevők. Minden ország képviselője külön posztert készített hazája egyházainak helyzetéről, majd angolul kellett prezentálnia azt. Emellett mindenki kipróbálhatta magát ifjúsági csoportvezetőként is, és így a vezetői készségek elsajátításával az otthoni közösségben is jobban bevonhatóak lesznek majd.  A vitakultúra fejlesztésére is nagy hangsúly került, megosztó kérdésekben kellett a csapatoknak érveket felsorakoztatnia. Felemelő volt látni, ahogyan egy rasztahajú finn teológus, egy örmény apostoli keresztény lány és egy olasz valdens fiú heves vitában érveket sorakoztatnak fel, hogy vajon kell-e egyházadót fizetni vagy nem? Érdemes-e támogatni a lelkészek politikai szerepvállalását vagy nem? Olyan mai kérdések is előkerültek, amelyekkel mindannyian találkozunk a hétköznapi életben: mi az egyházak fő feladata ma? A diakónia, az igehirdetés, vagy épp az oktatás? Hogyan nyilvánuljunk meg a migrációval kapcsolatban? Magyar szemmel különösen is érdekes volt látni, hogy mennyire tiszteletteljesen és diszkréten hallgatják végig egymást a teljesen különböző kultúrából, politikai helyzetből érkezők, a gyűlölködés vagy ítélkezés legkisebb szikrája nélkül. Ezek a fiatalok nem a saját véleményük igazságát akarták bizonyítani, hanem egymástól akartak tanulni, és ez tette igazán gyümölcsözővé a találkozást.

 

20727841_1537882669602431_3269923293503166421_n.jpg

Minden EYCE kurzus egy közösen megvalósított projekt elkészítésével zárul, így most minden résztvevőnek egy interjút kellett készíteni az utca emberével Palermóban előre egyeztetett kérdésekről, és a beszélgetést pedig videóra vették. A helyiek nyelvi korlátai sem riasztották el a fiatalokat, inspiráló diskurzusokat folytattak kézzel, lábbal, tört angollal arról, hogy milyen lenne szerintük a világ egyházak nélkül. Ne legyenek kétségeink, sokan mondták, hogy jobb lenne az a világ. De ez sem tört le senkit, mert már egy jól sikerült beszélgetés szimpatikus keresztény fiatalokkal is képes rombolni a negatív sztereotípiákat. Az interjúk összevágva egy rövidfilmet alkotnak, amelyben – bár nem reprezentatív – de mégis izgalmas képet kaphatunk az egyházak szerepéről a társadalomban. A konferenciák nagy felfedezései hamar elillannak visszatérve a hétköznapokra, de itt erre is gondoltak: utógondozással segítik a fiatalokat, hogy új ötleteiket valóban aprópénzre váltsák saját közösségeikben.

Van-e még szerepe tehát az egyházaknak a társadalomban? Amíg húsz fiatal össze tud gyűlni és szenvedéllyel képes beszélni a hitéről és tenni az egyházáért, addig igenis van. Csak hagyni kell nekik időt kibontakozni.

A bejegyzés trackback címe:

http://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr9612755082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

motoroskonyhaja 2017.08.18. 21:34:28

"Isten országa bennetek van, nem fából és kőből épült házakban" Máté evangéliuma (a Vatikán nem ismeri el a valódiságát ennek Holt-tengeri tekercsnek, nem véletlenül). Ennyi.

masada 2017.08.19. 00:04:10

A mai Európában most igazából az a kérdés hogy kell e nekünk az iszlám

irdesmond 2017.08.19. 08:08:25

Hát ha megkérdezném hogy szükség van e football klubbokra, hiszen labdázi egy üres palccon is lehet? Színházak? minek, akár hol is lehet bohózkodni? Minek erre pénzt költeni?
A híveknek nyilván szüksége van rájuk, a többiek meg jobb lenne ha nem szólnának bele abba amihez semmi közük.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.08.19. 10:30:48

Ez egy buta kérdés. Amíg vannak hívek, addig szükség van az egyházakra. Amikor nincsenek már hívek, akkor nincs szükség az adott egyházra.
Viszont az egyházak állami támogatása káros és a törvénysértéseik felett sem lenne szabad az állami hatóságoknak szemet hunyniuk.

hullajelölt88 2017.08.19. 13:48:02

@masada: annyira kell, mint a kereszténység. Vagy mint ablakos tótnak a hanyattesés...

hullajelölt88 2017.08.19. 13:49:19

@Online Távmunkás: szükség nincs. Igény van rá. A dohányra, alkoholra, narkóra sincs szükség...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.08.19. 18:01:19

@hullajelölt88: Az emberek valamiért igénylik a meséket, a vallást, a tudatmódosítókat...

Jakab.gipsz 2017.08.19. 20:01:42

@Online Távmunkás: @hullajelölt88:

Szóba került ez a tudatmódosítás. Ki módosítsa a tudatunkat, ez itt a kérdés? Ha az amit tudunk egymástól tudjuk?

Fröccs Öntő 2017.11.17. 21:16:18

@irdesmond: majd ha nem a közpénzt költitek, akkor nem is fogunk beleszólni

irdesmond 2017.11.17. 21:47:17

@Fröccs Öntő: szerinted a közpénzben a mi adónk nincs benne?