Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #52 | Pályaválasztás

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat Kovács Blanka a PS Magazin korábbi szerkesztője készítette, aki jelenleg marketing területen dolgozik, de igyekszik egyetemi tanulmányaira is koncentrálni. A lista a pályaválasztás nehézségeire utal és csupa magyar dalt tartalmaz.

adobe_spark_2_2.jpg

Az egyetemen több mint három éve a szabad bölcsészet és a szociológia között egyensúlyozok, és hát, nem egy leányálom. Mármint, félreértés ne essék, nem a szakokkal van a baj, mert annak ellenére is, amit mindjárt írni fogok, eléggé megtaláltam a számításaimat. De azért mostanában gyakran eszembe jut, hogy vajon akkor is ezt az utat választottam volna, ha előre tudom, hogy milyen lesz?

Furcsa, hogy pályaválasztáskor mindenki csak arról beszél, melyik szakkal könnyű elhelyezkedni, vagy hogy melyik zökkenőmentesen elvégezhető, de arról sosem esik szó, egy-egy tudományterület megismerése milyen hatással lehet az emberre. Bárcsak valaki azt mondta volna nekem, hogy

a társadalmat akarod tanulmányozni? Akkor remélem, felkészültél arra, hogy innentől kezdve minden, amit eddig gondoltál az életről, az szertefoszlik. Bármi, amit innentől kezdve gondolsz, igaz lesz, és egyben vitatható. Rájössz, hogy mennyire kicsik vagyunk és kiszolgáltatottak rendszereknek, hatalmi érdekeknek, struktúráknak és kultúráknak. Bármerre nézel ezentúl, észlelni fogod az elnyomás, a szegénység, a diszkrimináció és a méltatlanság ezer meg ezer formáját. Ja, és persze mindez ellen nem tehetsz semmit. Na, sok sikert!

Persze, kit akarok átverni, valószínűleg ezt hallva annál inkább ugyanígy döntöttem volna.

Na, de mit lehet tenni azért, hogy ne telepedjen ránk az élet gordiuszi csomójának melankóliája? Hát, erre szerintem mindenkinek magának kell megtalálnia a választ. Én személy szerint arra jutottam, hogy meg kell találnom az apró örömöket a mindennapokban, és néha hagyni magam, hogy naiv legyek. Hála, szeretet, önzetlenség... Mind-mind olyan dolgok, amiknek a létjogosultságát másodpercek alatt lesöpörhetném az asztalról egy-egy filozófiai elmélettel. És ilyenkor kell azt mondani, hogy de nem fogom”. A válogatásban hallható dalok mindig arra emlékeztetnek, hogy néha nem baj, ha lejövök az elefántcsonttornyomból, és kiengedem magamból az irracionális, esetlen és érző lényt. A zene nekem sokat segít ebben, emiatt ebben a témában van a legnagyobb gyűjteményem is - most a Kötőszó kérésére ezek közül válogattam ki néhány magyar számot.

Számok listája:

  • Szagos Hörigekkók - Eper
  • Duke Bluebeard - You'll Be Just Fine
  • Cseh Tamás - Horvátország
  • Konyha - Alvópóló
  • VAN Filmzenekar - Viszlek magammal
  • Mayberian Sanskülotts - A kegyelem ideje
  • Volkova Sisters - Weather
  • Ricsárdgír - Hello I am Harrisonford
  • Prognózis - Tele van a város szerelemmel
  • Neurotic - Brék

Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatja meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr4812697813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása