Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

A problémáink európai megoldások után kiáltanak
Az Európai Protestáns Egyházak Közösségének nyilatkozata

Az emberek egyre inkább elfordulnak az európai integrációs projekttől. Politikai pártok azzal tesznek szert támogatókra, hogy ezt a légkört terjesztik, és elhitetik, hogy problémáikra a nemzeti határokon belül, az EU feladásával találhatnak megoldást" - olvasható az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) tagegyházainak nyilatkozatában. A szervezet az európai értékek és a békés együttműködés mellett kötelezi el magát, az elmúlt évek széthúzásával és kríziseivel szemben.

Aggodalommal szemléljük, hogy az elmúlt években az EU tagállamait és az európai társadalmakat megosztó törések, szakadékok és ellentétek drámai mértékben felerősödtek.

Nem született közös válasz a menekültek és migránsok ügyében, sem jogi értelemben, sem a közös európai értékek tekintetében. Tízéves krízist követően is nyomasztó és nyugtalanító egyes európai országok és társadalmak gazdasági és szociális helyzete. (...)  Az emberek egyre inkább elfordulnak az európai integrációs projekttől. Politikai pártok azzal tesznek szert támogatókra, hogy ezt a légkört terjesztik, és elhitetik, hogy problémáikra a nemzeti határokon belül, az EU feladásával találhatnak megoldást.

Ezzel szemben megerősítjük, hogy nem tudunk elképzelni protestáns egyházi életet többé Európában, egyházakat szerte Európából magába foglaló közösségünk nélkül.

Az evangélium arra hív minket, hogy ne féljünk és aktívan támogassuk a békés együttélést (János 14,1; Máté 5,9).

Az „egység a megbékélt különbözőségben” az Európai Protestáns Egyházak Közösségének önértelmezésévé vált. Ez a jelmondat teológiai és spirituális meggyőződésünket juttatja kifejezésre, de gyakorlati megvalósítása társadalmi-politikai jelentőséggel bír. Európa politikai valóságára nézve rendületlen meggyőződésünk, hogy ha ismét kizárólag a nemzetekre támaszkodunk, bárhogy is határozzuk meg azok mibenlétét, nem tarthatjuk fent a békés és kölcsönösen előnyös együttélést Európán belül és a kontinensen túl. Azok a kihívások, amelyekkel ma szembe kell néznünk, európai megoldások után kiáltanak; legyen szó a klímavédelemről, más földrészekkel való baráti kapcsolatokról és azok fejlődéséről, a globalizáció kezeléséről és sok egyébről.

A Római Szerződés hatvanadik évfordulója alkalmából kiadott nyilatkozatban a GEKE a szerződés maradandó jelentőségét hangsúlyozta az európai integrációs folyamatban. Ez szerződés hozta létre az Európai Gazdasági Közösséget, de preambulumában ezen túl az alapítók ma is érvényes, átfogó célokat fogalmaztak meg, mint például azt, hogy „erősítsék gazdaságaik egységét és biztosítsák harmonikus fejlődésüket a különböző régiók között meglévő különbségek és a hátrányos helyzetű régiók elmaradottságának csökkentésével”, és „gazdasági erőforrásaik egyesítésével megőrízhetik és erősíthetik a békét és a szabadságot”. 

A GEKE állásfoglalásáról bővebben az evangélikus.hu-n olvashat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr4012404657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása