Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Reformáció 500: hogyan látja egy oxfordi feminista teológus professzor?

A Shekinah Teológiai Kutatóintézet fiatal teológusok kezdeményezése, szervezetüket elsősorban a társadalmi párbeszéd erősítése céljából hozták létre. Első nyilvános eseményükre Daphne Hampson oxfordi feminista teológusprofesszort hívták el, aki április 6-án tartja meg előadását az ELTE-BTK campusán, a Gólyavárban. Az előadás a reformáció 500 éves évfordulójára kíván reflektálni.

daphne.jpg

Első magyarországi vendégelőadásában Daphne Hampson vitára hívja a reformáció 500. évfordulója alkalmából mindazokat, akik a modern Európa, a kereszténység, a kontinentális filozófia és nem utolsó sorban a feminista kritika kapcsolódási pontjai iránt érdeklődnek.

Daphne Hampson előadásának beharangozó videója:

A videó szövege magyarul:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim,

Engedjék meg, hogy a Shekinah Teológiai Kutatóintézet első rendezvényeként egy különleges vendégelőadásra invitáljam Önöket 2017. április 6-án 4 órakor.

Daphne Hampson professzor az Oxfordi Egyetem oktatója elfogadva meghívásunkat a következő címen fog előadást tartani Budapesten: Luther, Kierkegaard and Modernity. Reflections on the Lutheran half-millennium (Luther, Kierkegaard és modernitás. Reflexiók a reformáció 500 éves évfordulójára). Hampson professzor történészként szerezte első doktorátusát 1974-ben az Oxfordi Egyetemen, majd teológiai tanulmányokat folytatott az Egyesült Államokban, amit a Harvard Univesity-n szerzett teológiai doktorátusával, 1983-ban fejezett be. 1994-ben kontinentális filozófiából szerzett MA diplomát a Warwick University-n.

Jelenleg professor emerita a St Andrews Egyetemen, ahol a Posztkeresztény tanszék vezetője volt korábban, az Oxfordi Egyetem Teológiai és Vallástudományi Tanszékének oktatója. Tudományos érdeklődése elsősorban a következőkre terjedt ki az évek során: a feminista kritika és a keresztény teológia kapcsolata, Kierkegaard és a lutheránus teológiai tradíció, illetve a kontinentális filozófia hatása a teológiára. Az ezekben a témákban megjelent könyvei és előadásai Anglia-szerte jelentős kritikai visszhangot váltottak ki az elmúlt négy évtizedben.

Első magyarországi vendégelőadásában vitára hívja a reformáció 500. évfordulója alkalmából mindazokat, akik a modern Európa, a kereszténység, a kontinentális filozófia és nem utolsó sorban a feminista kritika kapcsolódási pontjai iránt érdeklődnek.

A rendezvény 2017. április 6-án 4 órakor lesz, helyszín: ELTE BTK Gólyavár

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ezen a linken lehet.

A Shekinah Teológiai Kutatóintézet célja a keresztény teológia magas színvonalú művelése. Az akadémiai világ felé nemzetközi és magyarországi fórumokon előadássorozatok és konferenciák szervezése mellett a kutatómunka gyümölcseit igényes publikációkban szeretné elérhetővé tenni. Tagjai különböző keresztény felekezetek teológusai, akik az akadémiai élet mellett elkötelezettek saját felekezetük belső katekézisének megújításában is. A korszerű és igényes teológiai munka lényegéhez tartozik a szélesebb társadalmi nyilvánossággal folytatott élő párbeszéd is. Éppen ezért a Shekinah Teológiai Kutatóintézet hármas profilja – az akadémiai, egyházi és társadalmi nyilvánosság szerint – eleve ökumenikus, interdiszciplináris és dialógusorientált jelenlétet kíván tagjaitól.

A Shekinah tudományos közösségként határozza meg magát, amely Isten jelenlétéről a harmadik évezredben gondolkodik és érzékeny társadalmi jelenlétben szeretne megjelenni.

A keresztény hagyományok biztonságos és bevett falait belülről alaposan megismerve, a Lélek indíttatásaira hagyatkozva szeretnének kilépni mások felé – áll a kutatóintézet leírásában.

A 2017 márciusában induló szervezet interdiszciplináris, mivel kutatói kivétel nélkül a teológián túl más tudományterület művelőiként kezdték pályájukat, ami maradandó nyomként abban is segíti őket, hogy korunk társadalmával érdemi párbeszédre lépjenek. Média-, jog, nyelv- és irodalomtudomány övezik teológiai tevékenységüket.

Holnap: shekinahtheology.wordpress.com

Facebook: Shekinah Research Institute for Theology

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1712379671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása