Isten mindenkié, még az ateistáké is – Eddie Izzard Budapesten

2017. március 27. - KötőSzó

A ma Budapesten fellépő Eddie Izzard brit humorista már a megjelenésével is bizonyára sokaknál kiverné a biztosítékot. Mivel számára semmi nem szent, még a kereszténység sem, fellépései során sokszor eljön az a pont, amikor az egyszeri hívő ember nagyon szeretné utálni, mégsem megy neki. Mit adhat nekünk egy ateista, transzvesztita humorista?

Szerző: Kövesdi Miklós Gábor, humorista

Ma Budapesten tart előadást Eddie Izzard brit humorista. Ha a Monty Python kiveri a biztosítékot néhány keresztény testvérünknél, akkor valószínűleg az 55 éves Izzard se lesz a kedvencük. Én azonban nagy rajongója vagyok, és mind magánemberként, mind szakmailag életem kiemelt eseményeként értékelem, hogy élőben láthatom az előadását. Felmerülhet a kérdés: Mit adhat nekünk, keresztényeknek egy ateista, transzvesztita humorista? Erre próbálok választ adni.

Eddie Izzard legismertebb száma Magyarországon alighanem Darth Vader a Halálcsillag kantinjában, ami annak idején sok hazai kollégát is megihletett, egy időben feltűnően megszaporodtak kicsiny hazánkban a Darth Vadert felvonultató jelenetetek és stand upok.

Darth Vader a Halálcsillag kantinjában:

Izzardot a mozivásznon is lehetett látni kisebb-nagyobb szerepekben, például a Valkűrben vagy az Ocean filmekben. Az ő megfogalmazásában „heteroszexuális transzvesztitának vagy leszbikus férfinak” kell tekinteni, erről 22 éves korában vallott színt. Istenhez fűződő viszonyáról így nyilatkozott egy 2013-as interjúban:

Sokáig agnosztikus voltam. Biztos ami biztos, ha eljön Ő – világvége, elszámolás! –, akkor azt mondhassam: „Én sosem voltam kimondottan ellened.” Gondoltam, bedumálom magam a Mennyországba.

De aztán arra jutottam, hogy játsszunk nyílt kártyákkal. Kapcsoljunk fénysebességre, járjunk a végére. Ha tényleg lesz világvége, nekem annyi, de nem baj. Úgy döntöttem, vállalom, és inkább önmagam leszek.

Persze, aki követi Eddie Izzard munkásságát a videomegosztó oldalakon, annak túl sok illúziója nem lehetett, hiszen az egyik műsorában hosszasan foglalkozik a Bibliával és a keresztény vallással, zseniális humorral, de a legkevésbé sem hízelgően.

Amíg Mózesről van szó, addig az ember még könnyebben megbékél vele.

 „Képzeld el, hogy sétálsz az úton, és felgyullad egy bokor. Ezek után az égő bokor azt mondja: „Steve! Menj el innen Timbuktuba.” „Megyek!” „És vigyél magaddal mindenkit, akit ismersz!” „Magától értetődik.”

Persze van, amikor a poén inkább csak kötözködés:

„Bekerül a tízparancsolatba egy pont ami szerintem csak egy teszt, hogy kiderüljön, végigolvasták-e az egészet. Ne kívánd felebarátod ökrét... Nem azt mondja, hogy ne lopd el, ne hálj vele, ne öld meg, hanem ne kívánd.”

Itt nyilván arról van szó, hogy a humorista belekapaszkodik a szavak szó szerinti jelentésébe, és nem veszi a fáradtságot a sorok mögé nézni. Ami, tegyük hozzá, olykor a keresztényekre is igencsak jellemző.

Eddie Izzard Mózesről:

Nehezebb a helyzet, amikor Isten és a teremtés kerül terítékre.

„Isten megteremtette Ádámot a maga képére, ami jó dolog. De még azelőtt 65 millió évvel megteremtette a dinoszauruszokat, az unokatestvére, Ted képre. Nyilván Ted volt a fekete bárány a családban, valóságos szörnyeteg.”

Amiből persze gyorsan Isten létének a cáfolata lesz:

„Az Írásban valamiért nem szerepel, hogy és 65 millió évvel előtte teremté a dinoszauruszokat. Vannak olyan vélekedések, hogy talán azért, mert a dinoszauruszokat csak valamikor a 18.-19. században fedezték fel, és nincs odafent semmiféle szakállas öregúr.”

Ezután pedig azt boncolgatja, milyen nehézségekbe ütközhetett Jézus a dinoszauruszok között. Például a „Boldogok a szelídek” igeszakasz nem aratott akkora sikert közöttük.

Pál apostolt kissé hóbortos levelezőtársként ábrázolja, aki inkább csak bosszúságot okoz a korinthusiaknak.

„Micsoda? Szeressétek egymást, ne kenjetek lekvárt a kenyérpirítóra? Oké, kinek az ötlete volt, hogy levelezni kezdjünk ezzel a Pállal?”

És bál Pálra Szent Pálként hivatkozik, nyilvánvaló hogy Eddie Izzard számára senki és semmi sem szent.

Istenről és Jézusról:

Sokszor eljön az a pont, amikor a jó keresztény nagyon szeretné utálni Eddie Izzardot, de nem megy. Hogy miért? Először is, mert nagyon jó. Egy tehetséges ember őrületesen jó humorral beszél olyasmiről, amit fontosnak tart. Kritizálja a kereszténységet, a vallást? Ateista, persze, hogy kritizálja. Olykor én is kritizálom a kereszténységet, pedig én hívő vagyok. Itt volna az ideje, hogy az úr 2017. évében végre tudomásul vegyük, hogy Isten mindenkié, még az ateistáké is. Természetes, hogy véleményük van Róla, és rólunk, akik hiszünk benne. Volt idő, amikor a keresztények Eddie Izzardot máglyán égették volna el – páran valószínűleg ma is ezt tennék szívük szerint –, ehhez képest néhány potenciálisan bántó poént igazán el lehet viselni. És, számolnunk kell azzal is, hogyha kivesszük Istent a képletből, nagyon sok minden, amiben hiszünk, hülyeségnek tűnhet a kívülállóknak. Mint az égő csipkebokor.

De ami sokkal fontosabb, az az, hogy Eddie Izzardnak igaza van. Nem abban a következtetésében, hogy Isten nem létezik. Hanem abban, hogy ezek az ellentmondások léteznek. A hívők többsége nem tud mit kezdeni a dinoszauruszok, sőt, az ősember és a Biblia tanítása között fennálló szakadékkal. Vagy a Noé történettel.

„Felvitt Noé minden állatból kettőt a bárkára? Nem. Miért vagyok ilyen biztos benne? Próbáld ki.”

Tovább megyek. Rengeteg lelkész sem tud mit kezdeni vele. Többször próbáltam ezekről a témákról beszélni azokkal, akikről azt gondoltam, a Biblia szakértői. Kaptam olyan választ, hogy „nem tudom, de nem is fontos”, de volt, aki már a kérdésfelvetést is blaszfémiának tartotta (nyilván ez a legkönnyebb). Szóval jó, hogy van valaki, aki felteszi nekünk azokat a kérdéseket, amiket mi nem merünk. Mit veszthetünk? A legrosszabb, ami történhet, hogy nevetünk egyet, kapunk néhány jó kérdést, amire válaszolhatunk, és megerősítjük a hitünket.

Borítókép: Eddie Izzard Facebook oldala

A bejegyzés trackback címe:

http://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr2512374227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Peterpapo 2017.03.27. 21:42:28

Én is nagyon csípem Eddiet. Nekem a computeres a kedvencem tőle. (Control P print! :))

Jakab.gipsz 2017.03.28. 01:01:45

Kedves ötlet viccelődni a keresztényekkel Európába, Budapesten, a zsidókkal Jeruzsálembe , a muzulmánokkal Rijádba, vagy Teheránba.
Az ateistákkal hol viccelődjünk ?
Mert ugyebár a keresztény állítások szó szerint értelezésére épültek a poénok és arra az ötletre, hogy nincsenek tovább gondolva, az ateisták esetében ugyan ez az ötlet vajon vicces-e.

Tehát sétál az utcán az ateista és ki jelenti Isten nincs, talán azért mert a hetedik napon nem csinált semmit sem, ami érthető ha a nyolcadik napon kritizálom, nincset ugyebár.

főpilóta 2017.03.28. 09:24:59

Van annak bája, amikor egy keresztény blogon dicsőítik az istenkáromlást és a természetellenes szexuális beállítottságot. Ebből a szempontból nagyon pozitív lesz Európa iszlamizálódása. Elvégre egy Isten van, a muszlimok ugyanazt imádják mint mi, csak a saját rítusuk szerint. Bennük azonban megvan a kellő alázat Isten iránt, és a kellő mélységű hit (értsd: fanatizmus), hogy bántsa őket az istenkáromlás, és emiatt ezt meg is torolják.

főpilóta 2017.03.28. 09:27:34

@főpilóta: Ja, a lényeget el is felejtettem. Nem Isten mindenkié, még az ateistáké is, hanem mindenki Istené, még az ateisták is ("Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket").

Terézágyú 2017.03.28. 10:31:25

@főpilóta:
"egy keresztény blogon dicsőítik ... a természetellenes szexuális beállítottságot"

"Az ő megfogalmazásában „heteroszexuális transzvesztitának vagy leszbikus férfinak” kell tekinteni" vagyis ő férfinak tartja magát és a nőket szereti.

Tudtommal ez nem természetellenes :)

főpilóta 2017.03.28. 10:50:43

A transzvesztita szó jelentése a másik nem ruháit viselő (erre irányuló késztetésből). Ettől még lehet akár heteroszexuális is.

Leszbikus = homoszexuális. Annak a női megfelelője. Nem azt jelenti abszolút értelemben, hogy nőket szeret, hanem, hogy nő szeret azonos neműt, tehát nőt. Ez csak játék a szavakkal. A lényeg, hogy buzi.

Eddie-t az index.hu-n egyébként nem is transzvesztitának, hanem transzneműnek írják le. De te csak keress a kákán is csomót.

főpilóta 2017.03.28. 10:51:47

@Terézágyú: az előbbi neked szóló válasz volt, csak rossz gombot nyomtam meg.

Waldi! 2017.05.20. 08:37:47

"A legrosszabb, ami történhet, hogy nevetünk egyet, kapunk néhány jó kérdést, amire válaszolhatunk, és megerősítjük a hitünket."

A legrosszabb, amit történhet, hogy rossz válaszokat adva erősítitek meg a hiteteket, ahelyett, hogy szembenéznétek a valósággal. Az isteneket az emberek találták ki.