Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Életünk tánca – Magyarországi Teológusnők tartottak rendhagyó találkozót

Szavak és mozdulatok, csendek és hangok, sokszínűség és egység. Emberség és áldás. És mindez együtt: Találkozás, nagy T-vel. A Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete február 19-én egy sok szempontból rendhagyó spirituális napot szervezett.

Szöveg: Varga Gyöngyiteologusnok6.jpgÖkumenikus nyitottsággal és vallásközi párbeszédre is törekedve igyekeztünk olyan témát választani ennek a napnak, amely hívó szó lehet mindazok számára, akik különböző felekezetekhez, vallási közösségekhez tartoznak, vagy éppen a szekuláris spiritualitás útját járják, így keresik a lelki gazdagodás forrásait.

teologusnok4.jpg

A Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületében tiszteletben tartjuk az Isten képmására teremtett ember méltóságát (nemének, származásának, vallási hovatartozásának vagy szexuális beállítottságának megkülönböztetése nélkül), ezért spirituális napunkat is ez a légkör hatotta át, ezt a nyitottságot, elfogadást ígértük és éltük meg.

teologusnok5.jpg

Akik eljöttek ezen a vasárnapon a Jézus Szíve Társasága Horánszky utcai szakkollégiumába – közel hatvanan –, előadásokat hallgathattak, testet-lelket megérintő, megmozgató műhely-foglalkozásokon, meditációs gyakorlatokon vehettek részt. A gazdag programkínálat felölelte a vallástörténeti előadástól a labirintus-járáson át a teremtéstörténettel foglalkozó kreatív midrás-műhely élményét, valamint a vízkristályok üzenetének teológiai mélységeit és a női spirituális vezetők őszinte vallomásait.  

teologusnok2.jpg Olyan volt ez a nap, mint egy gazdag koreográfiájú tánc. Képek, szavak kerültek elénk: elmélkedtünk szenvedélyről, tűzről, nőiségről, kutakról és sivatagokról, Ikarosz szárnyalásáról, létbátorságról, befejezetlenségről és áldásról, meghallgatásról. És aztán átadtuk magunkat az élmények, érzések áradásának: a táncnak.teologusnok1.jpgMinden, ami ezen a napon megtörtént velünk, bennünk és közöttünk arra a csodára nyitotta fel a szemünket, hogy az életünk tánca az Itt és Mostban, a Találkozásokban bontakozik ki: amikor megérint a „Messze Több”, az Élő. Aki maga Tűz és Szenvedély, életadó Forrás, Lélek-zet és Lélek-Jelenlét, és akimaga a Föld: a létezésünk tere, befogadottságunk öröme, a Közöttünk Járó.

Mert minden értünk történik: az emberségünkben való növekedésünkért, szavaink, mozdulataink szebbé, igazabbá formálódásáért. Ezt az ajándékot visszük magunkkal erről a vasárnapról. Igaza van Gabriel García Márqueznek: „Amit már eltáncoltál, azt senki se veheti el tőled.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8812282365

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A teológia egyértelmű áltudomány 2017.02.24. 07:32:17

Definiáltuk a teológia fogalmát, majd néztük meg, hogy beilleszkedik-e a tudomány definíciója által megadott ismérvekbe. Ebből az derült ki, hogy a teológia egyértelműen egy áltudomány. Éppen ezért az állami támogatása is elfogadhatatlan, pláne valódi ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása