Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

„Az egyház nem úgy működik, mint egy párt” – Interjú Laborczi Dórával

Az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének külsős óraadó tanárával, a Kötőszó blog főszerkesztőjével készített a tanszék blogja interjút, melyet most mi is szemlézünk.

dori_1.jpg„Az egyházi kommunikációnak – így a KötőSzónak is – az egyik nagy kihívása abból ered, hogy az egyház nem úgy működik, mint egy párt vagy egy ideológiai közösség, hogy egyet gondolunk egy adott világi témáról. Bár mindig is voltak, vannak törekvések arra nézve, hogy ez így tűnjön. Pedig egész más a közös alap, és ez nagyon sokféle véleménynek adhat teret világi kérdésekben, ezért erre érzékenynek kell lennünk. Amiről mi azt gondoltuk, hogy újszerű szempontokat lehetne behozni, bizonyos témákban keresztény teológiai alapon, evangélikus teológiai alapon, mégis egy kicsit más megvilágításban, az egy picit talán „too much” volt. Fokozatosan tanultuk, mi az, ami a saját köreinkben nem veri ki a biztosítékot teljesen, de azért még érdekes lehet egy külsős számára is. Feladatunknak tekintjük, hogy lelkészeinket, oktatóinkat, egyszerű gyülekezeti tagokat biztassunk arra, bátrabban formáljanak véleményt, és figyeljünk az ő visszajelzéseikre. Mindeközben ne veszítsük szem elől, hogy érdekesek tudjunk lenni azok számára, akiknek nincs közük egyházakhoz, de érdeklődnek.” – mondta a főszerkesztő a kihívásokról.

Arra a kérdésre, hogy van-e különbség világi és egyházi újságírás között, Laborczi Dóra úgy válaszolt: „Nem tudom. Ez számomra is folyamatosan felmerülő kérdés, mert az lenne az ideális, hogyha ugyanazok a szakmai sztenderdek működnének mind világi, mind egyházi felületeken. Ugyanakkor a vallásos tartalmaknak lehet olyan sajátossága – a hit kérdései, és az ehhez kapcsolódó dolgok miatt –, hogy olykor a szövegek erősen szubjektívek lehetnek. Ezért sokkal nagyobb a mozgástér a személyesebb szövegek megfogalmazására. Ez persze nem kellene, hogy azt jelentse: bármilyen nehezen elfogadható, vagy gyűlölködő véleményt ezen az alapon megfogalmazhatunk. Mindenesetre, talán kicsit szélesebb skálája van annak, amit az egyházi nyilvánosság elbír, vagy elvár a szövegek műfaját tekintve. Jó lenne, ha lenne tudatosabb hírfogyasztás, és médiahasználat az egyházi médiafelületek termelői és fogyasztói részéről is. De úgy gondolom, hogy nincsen olyan világi tartalom, amit ne lehetne egyházi vagy vallási szempontból körüljárni, és ez fordítva is igaz.”

A korábbi kijelentés, mely szerint a KötőSzó összekapcsolja a társadalmat és egyházat, vajon megállja a helyét ma is? Az alapító-szerkesztő úgy fogalmazott: „Nagyon remélem, hiszen ez lenne a cél. Lelkészgyerek vagyok, elvégeztem a teológiát, a férjem is lelkész, de közben mindig is volt világi munkám, világi barátaim, világi egyetemre jártam.

A KötőSzó kicsit abból a tapasztalatomból is indult, hogy azt érzékeltem, az embereket alapvetően érdeklik az egyházakkal, a vallásokkal, a kereszténységgel, Istennel kapcsolatos kérdések. Ha kiderült, hogy közöm van az egyházhoz, máris záporoztak a kérdések. Felmerült bennem, hogy ha ekkora az érdeklődés személyesen az egyházi, vallási témák iránt, akkor hogy van az, hogy az egyházi felületeket meg senki nem olvassa? Gondoltam, akkor itt a mi kérdésfelvetéseinkkel lehet probléma, és nem azokkal, akik kérdeznek.

Ezért próbáltam arra törekedni, hogy azokat a kérdéseket járjam körül, amit személyesen is meg szoktak kérdezni tőlem. Most már egyházi részről is sok visszajelzést kapunk, szoktak jönni kérések is, hogy örömmel vennék, ha írnánk erről-arról. Viszont tök jó lenne, ha vallási vagy egyházi témák iránt érdeklődő, nem egyházi emberek is írnának, vagy visszajeleznének. Persze, a kommentekből azért sok minden lejön.

Kicsit néha szélmalomharc is ez, mert mindkét részről erős a bezárkózás. Az egyházban él ez a »csúnya a világ, mi vagyunk a tökéletesek, jobb nem is érintkezni velük«-nézet. Világi részről meg van a »minden hívő fanatikus, minden hívő hülye«-típusú zsilip. Most sarkítok, és mindenkitől elnézést kérek. Néha az ember azt látja, hogy vannak esélytelen küzdelmek, de ezek mellett az is látható, hogy normálisan, emberi hangon, jó szakmai színvonalon körüljárt témákat azért befogadják mindkét részről, örömmel. Ami pedig a keresztény vagy vallásos nyilvánosságnak adhatna még egy kis löketet, hogy látjuk a muszlim vallásosságból adódó problémák egyre erőteljesebb felszínre kerülését, és jelenlétét a mainstream médiában – ha nem is Magyarországon, de Európában mindenképp. Miért ne lehetne ugyanígy keresztény vallási problémákról, kérdésekről, fundamentalizmusról, értékekről beszélni, vitát nyitni, hogyha egyébként tőlünk ilyen távoli vallás problémáiról naponta cikkezünk? Nagyon várom, hogy eljöjjön az az idő, amikor hiteles keresztény emberek legalább olyan mértékben tudják alakítani a kereszténységről szóló nyilvános diskurzust, mint a politikusok.”

 A teljes interjút itt lehet elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr7712265800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása