Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Luther a címlapon: a marketingguru és a megelevenedett történelem
Korszerű megközelítések

Az idei első Evangélikus Élet magazin és a HVG január 5.-i lapszámának címlapján is szerepelt Luther Márton. Előbbi Yadegar Asisi tavaly novemberben Wittenbergben átadott Luther körpanorámájának egyik részletét ábrázolja, utóbbi pedig azt fejtegeti, miért tekinthető Luther a világ első médiastratégájának.  

20161029_wittenberg_luther1517_fotos_tom_schulze_c_asisi_10.jpg

„Nem csak a reformáció vezéralakja volt Luther Márton. Az emlékévben azt is érdemes felidézni, hogy mesterien alkalmazta korának új médiáját, a könyvnyomtatást” – olvasható Bedő Iván Szentírástudó című cikkének bevezetőjében (HVG). Ebben a szerző Andrew Pettegree skót történész Luther, a márka (Brand Luther) című könyvére hivatkozik. Pettegree ebben – a reformációi emlékévre megjelent – munkájában használja Lutherre a bevezetőben is említett médiastratéga jelzőt.

Aligha ünnepelnénk ma Luthert, ha nem használta volna mesterien az új médiát" – írja Bedő.

Majd Pettegree-re hivatkozva kifejti, hogy a reformátor „jó érzékkel ismerte föl, hogy a széles nyilvánosság végi meg a legjobban – márpedig szüksége volt a védelemre. (...) Miután kiderült, hogy a latin nyelvű 95 tézis váratlanul nagy visszhangot keltett a bennfentesek körében, Luther jó érzékkel ismerte fel, hogy érdemes a szélesebb közönséghez fordulnia. Húsz pontban, 1500 szóban (...), németül foglalta össze, miért bírálja az egyházat és a pápát. Ez már csak a terjedelem miatt is eltért a megszokottól: akkoriban a vitairatok elviselhetetlenül hosszúak voltak. Luther tudatosan választotta ezt a formát: nem akarta, hogy akár a terjedelem vagy akár az ár elriassza olvasóit. A művet hamarosan sok helyen utánnyomták. Másolását és terjedését Pettegree ezért is hasonlítja  napjaink internetes vírusmarketingjéhez.

Ezzel és hamarosan kiadott további műveivel Luther egy éven belül az akkori német nyelvterület legnagyobb példányszámú szerzője lett."

Luther Márton és az új média kapcsolatáról a Kötőszó születésnapi fórumbeszélgetésén is szó esett. Itt hangzott el az is, hogy ha Luther Márton ma élne, valószínűleg nem kiszögezné a tételeit, hanem blogot írna.

Míg a HVG cikke a médiatörténet szemszögéből helyezi új megvilágításba Luthert, addig az Evangélikus Életben bemutatott körpanoráma mikrotörténelmi megközelítéssel él. (Szíjártó M. István meghatározása szerint a mikrotörténelem egy viszonylag jól körülhatárolható kisebb egység – egy esemény, egy falu közössége, egy család vagy egy személy – intenzív történeti vizsgálatát jelenti.) A körpanoráma „életnagyságú épületeket és embereket mutat, a távoli részletek pedig egyre kisebbek, mint a valóságban. Minden apró jelenet mesterien megformált. (…) Ahogy haladunk körbe a festmény előtt, nem csak a benyomás, a történet is kibontakozik, rengeteg olyan részlettel gazdagítva az 1517-es eseményeket, amit egyszerű történetmeséléssel nehezen lehetne elmondani. A búcsúcédula-árusító papok előtti kígyózó sorban például van hajlott hátú öregasszony, és a járó-kelő parasztlányok után sóvárgó katona, akit viszont féltékeny úrihölgyek rosszalló tekintete követ” – olvasható az Evangélikus Élet leírásában.

Ilyen környezetben ragadhatjuk meg azt azt a közeget is amelyben kibontakozott a reformáció.

„A vihar előtti csendet (...) betölti egy szerzetes hangja, és ugyan mi már tudjuk, hogy mi fog történni ezek után, most mégis megérezhetjük, milyen lehetett ott lenni, abban a pillanatban, amikor mindez elkezdődött.”

Borítókép: Tom Schulze, asisi.de

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8712119913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása