Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Alföldi Róbert: „Mi történne, ha ma jönne el a Megváltó? Észrevennénk?”
21. századi passió jön | Exkluzív interjú Tóth Gabival

„Manapság nem mindenki jár templomba, ezért szerintem fontos, hogy a passiótörténet olyan perspektívában legyen bemutatva az embereknek, amelytől nem riadnak vissza, amelyet könnyebb befogadni, még akár a nem hívőknek is. Fontos a passió üzenete, és lényeges, hogy ezt eljuttassuk a nézőkhöz, és ezáltal fenntartsuk az érzékenység, a lelkiség fontosságát” – mondja Tóth Gabi énekes, aki Mária Magdalénát játssza majd a Passió XXI. című, 2017 virágvasárnapjára tervezett szuperprodukcióban, melyet Alföldi Róbert rendez. Tóth Gabit is megkérdeztük.

Szerző: Kézdi Beáta | Fotók: Szkárossy Zsuzsapassio21.jpg

„Őszintén remélem, ha ránéztek erre a plakátra, akkor így vagy úgy, de kiveri a biztosítékot” – így kezdte Rosta Mária producer az előadást beharangozó sajtótájékoztatót, és mi tagadás, tényleg figyelemfelkeltő vállalkozás, hogy Székely Csaba és Alföldi Róbert passióírásra és rendezésre adta a fejét. A rendező korábban az István, a király rendezésével csapta ki sokaknál a biztosítékot, míg a fiatal marosvásárhelyi szerző Bánya-trilógiájának utolsó részében fogalmazott meg egészen komoly kritikát az egyházzal szemben egy gyermekmolesztálásos szál megrajzolásával. Varga Csaba most elkészült plakátján egy konnektorba dugott, fénylő pléh feszület látható. Az érdekes plakát mellé nagy nevek csapata is társul, hiszen a Passió XXI. előadásában részt vesz majd: Feke Pál, Fekete Ernő, László Zsolt, Pápai Erika, Stohl András, Szabó Kimmel Tamás és Tóth Gabi is. A koreográfiáért Gergye Krisztián lesz a felelős.

Székely Csaba Marosvásárhely egyik legnyugodtabb területéről, a Somostetőről jelentkezett be felvételről, onnan üzente az érdeklődőknek:

„A keresztény ember elsősorban Jézusban a megnyugvást keresi, pedig az ő élete sem volt egészen nyugodt, főleg nem az utolsó évei, napjai. Azok a napok, amelyekről ez a darab szól. De nem csak az ő élete nem volt nyugodt, hiszen, ha van egy ember, akinek ilyen hatalmas feladata van, akkor ez a feladat megterhelő a családja, a barátai számára is. Én ezeket az emberi viszonyokat szeretném bemutatni ebben a darabban. Itt mai embereket fogunk látni, mai viszonyokkal, mai motivációkkal, viszont teljesen tiszteletben tartjuk a passiójáték hagyományait. Látni fogjuk a jól ismert történetet, egy teljesen mai megvilágításban.”

Alföldi Róbert, a darab rendezője úgy fogalmazott, hogy akár hívő az ember, akár nem, ez a történet, olyan alaptörténet, mely mindannyiunkhoz hozzátartozik. „Nagyon fontosnak tartom és bízom abban, hogy ez nem amiatt fog tetszeni vagy nem tetszeni a nézőnek, hogy valaki hívő keresztény vagy sem. Ez a történet arról szól, hogy valaki azt hirdeti, hogy tiszteletben és szeretetben kell tartanunk egymást, és úgy kell élni, hogy a másik ugyanolyan fontos, mint mi vagyunk. Azt gondolom ezek olyan alapügyek, még a mai Magyarországon is, mely kérdésekben nem lehetnek törésvonalak, pro és kontra oldalak.”

A félelmeket elhárítandó Alföldi Róbert hamar leszögezte: „Az előadás nem arról szól, hogy tiszteletlenséggel, hogy negatív módon nyúlnánk a passió történetéhez, hiszen alapüzenetének ma egyre inkább alapkérdéssé kellene válnia. Ez a darab valóban a máról szól. Azt mutatja meg, azokat a kérdéseket veti fel, hogy ez a történet ma hogyan valósulna meg. Mi történne, ha ma jönne el a Megváltó? Észrevennénk? Mit csinálnánk? De egészen röviden: az egymás iránti szeretetről szól, és arról, amit Székely Csaba az imént megfogalmazott: hogy bármelyikünkkel megtörténhet. Az előadásban szenvedély és erő lesz, az összetartozás élményét szeretnénk átadni. Nem változtattunk az alaptörténeten semmilyen formában, inkább a viszonyok bemutatásában lesz változtatás, hogy a néző tudja magát egy-egy szereplő helyzetébe beleképzelni.”

toth_gabi.jpg

Az előadásról Tóth Gabit kérdeztük:

Számodra miért fontos, hogy részt veszel ebben a produkcióban?

Szerintem az a lényege – ahogy Alföldi Róbert említette –  hogy összefogjunk mindenkit. Ez a produkció érzelmileg  különleges. Én is úgy gondolom, hogy teljesen mindegy, hogy az ember milyen vallást gyakorol, vagy esetleg nem hívő, az a lényeg most számunkra, hogy valami nagyot alkossunk, és szépen tudjuk ennek a történetnek az üzenetét megformálni és továbbvinni.

Milyen érzés ilyen nagynevű színészek mellett fellépni?

Nagyon nagy megtiszteltetés. Mérföldkő ez most a pályámon.

Egy kis apró kereszt lóg a nyakadban. Hívőként mit ad, hogy egy ilyen produkcióban veszel részt?

Valóban hiszek, úgy mondanám, hogy egy felső erőben, aki fent van, akit mindegy, ki minek hív: akár Istennek, Buddhának, vagy Allahnak. Igyekszem méltó lenni Mária Magdolna szerepéhez, aki elég rejtélyes karakter, hiszen még mindig sok vita van arról, hogy milyen szerepet játszott Jézus életében. Vannak, akik azt mondják, Jézus szerelme volt, vannak, akik azt, hogy a bizalmasa, ezért is várom, hogy kiderüljön, ebben a darabban milyen megvilágításba kerül a személye.

Miért tartod fontosnak, hogy a XXI. században a passió-történetből készüljön szuperprodukció?

Manapság nem mindenki jár templomba, ezért szerintem fontos, hogy a passiótörténetet olyan perspektívában mutassuk be az embereknek, amitől nem riadnak vissza, amit könnyebb befogadni, akár a nem hívőknek is. Fontos a passió üzenete, és lényeges, hogy ezt eljuttassuk a nézőkhöz, és ez által fenntartsuk az érzékenység, a lelkiség fontosságát. Úgy érzem, a legjobb időben fog most színpadra kerülni a passió. Soha semmi nincs véletlenül. Hiszem, hogy ennek az előadásnak is pont most kellett eljönnie. Azt remélem, hogy valamit fog adni az embereknek, amitől talán kicsit felébredünk.

Csupán egy napon játsszák majd el a Sportarénában, de lehet, hogy két alkalommal, mely összesen 14 ezer nézőt jelent. Az előadás hossza 95 perc. Különleges színpadkép lesz, hiszen egy hosszú, 50 méteres kifutó, ún. keresztút köti majd össze a két végen lévő színpadokat. Jézus Szabó Kimmel Tamás lesz, Júdást Stohl András alakítja majd, míg Máriát Pápai Erika, Pétert Feke Pál, Kajafást László Zsolt, Pilátust Fekete Ernő, Mária Magdalénát pedig Tóth Gabi játssza. Mai slágereket és modern street táncot építettek bele az előadásba, ezzel is utalva a XXI. századra, a mai korra.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr4611947329

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Alföldi Róbert: Mi történne, ha ma jönne el a Megváltó? Észrevennénk? – Alföldi a Passio XXI. előadásról 2016.11.10. 14:26:01

Ez a darab valóban a máról szól. Azt mutatja meg, azokat a kérdéseket veti fel, hogy ez a történet ma hogyan valósulna meg. Mi történne, ha ma jönne el a Megváltó? Észrevennénk? Mit csinálnánk?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása