Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

1789? Martin Luther King? Megújulás? – mit tud az utca embere a reformációról? Videó!

Luther Márton vagy Martin Luther King? Megújulás, szabad gondolkodás vagy semmi? A Kötőszó legújabb videóriportjában annak jártunk utána, mit tud az utca embere a reformációról, amelynek ma ünnepeljük 499. évfordulóját. 

Amit a reformációról feltétlenül tudni kell:

499 évvel ezelőtt egy Martin Luther nevű Ágoston-rendi szerzetes (aki semmiképpen nem tévesztendő össze Martin Luther Kinggel) nem akart sem szektát, sem új vallást alapítani. Csak reformokat szeretett volna az akkor még egységes katolikus valláson belül, ezért írt egy 95 tételből álló vitairatot.

Lehet, hogy ezt egyáltalán nem szegezte ki 1517. október 31-én a wittenbergi vártemplom kapujára, ahogy a hagyomány tartja, mégis ehhez a dátumhoz kötjük a reformáció kezdetét. Luther csak hitújító akart lenni, de miután az egyház kiátkozta, egyházalapítóvá vált. Megszületett az evangélikus (lutheránus), majd Jean Calvinnek köszönhetően, aki pedig nem tévesztendő össze sem Lord Kelvinnel, sem Calvin Kleinnel, a református vallás.

És mindennek bizony a nem vallásosok is nagyon sokat köszönhetnek. Ha mást nem, hát azt, hogy ma magyar nyelven írunk és olvasunk, vagy azt, hogy néhány évszázada könyveket is képesek vagyunk nyomtatni. Ennek a nagy világeseménynek jövőre lesz a 500. évfordulója – olvasható az Index reformációról szóló mai rövid cikkében.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr5511916547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása