Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

„Sosem kampányolnék a vallásommal” – interjú Szél Bernadettel

Szél Bernadett, az LMP társelnöke, közszerepléseit tekintve az egyik legaktívabb magyar politikus. Közgazdászként végzett, dolgozott kutatóként, és már tizennégy évvel ezelőtt foglalkozott menekültekkel. Pécsi római katolikus család sarja, mindig nagyon fontos volt számára a kereszténység, de még sosem kérdezték erről. Politikusként sosem kampányolna a vallással és felháborítónak tartja, hogyha mások vallásos emberek érzelmeire hatva próbálnak politikai pozíciót szerezni vagy megtartani. Hívő politikusokat megszólaltató sorozatunk negyedik részében keresztény és zöld értékekről, vallásosságról és a magyarországi zöldpolitika jövőjéről, valamint Ferenc pápáról is beszélgettünk. 

Szerző: Laborczi Dóra | Fotók: Kiss Tamás szell_bernadett3.jpg

Amikor egyeztettünk erről az interjúról, azt mondta, hogy nagyon szívesen vállalja a beszélgetést, mert még sosem kérdezték keresztény hátteréről. Hogyan formálta világlátását ez a hatás? Politikai döntéseiben befolyásolja?

Római katolikus családban nőttem fel, és még úgy jártam hittanra, hogy nem lehetett róla beszélni az iskolában. Édesapámat konkrétan megfenyegették, hogy jobban tenné, ha nem járna templomba, a gyerekei pedig hittanra. De kihúztuk magunkat és mondtuk, hogy mi akkor is megyünk, és vállaltuk mindazt, ami a hitélet gyakorlásával jár. Szóval, én egy ilyen karakán családból származom, ahol mindig kimondtuk, mi az igazság. Bár ez nem volt veszélytelen soha, de hat rám a mai napig: politikusként is mindig kiállok amellett, amit igaznak érzek.

A katolikus egyházfő kiemelt ügye a föld megóvása, a teremtésvédelem. Római katolikus zöldpárti politikusként hogyan értékeli Ferenc pápát?

Ferenc pápa szerintem maga a világosság. Komoly fordulatot hoz, és nemcsak az egyház életébe. Nyilatkozatai arra utalnak, hogy felismerte és pontosan érti, mekkora a probléma és próbálja az erőforrásait a bolygó megmentésére, a béke elérése érdekében is hasznosítani. Fantasztikus, hogy rengetegen figyelnek rá, érzik a karizmáját, a belőle áradó szeretet erejét. Legfőképpen azt tisztelem benne, hogy alázatos és bátor. Ez már önmagában is példaértékű, de azzal, hogy megmutatja mindenkinek, hogy így is lehet, bennünket is arra sarkall, hogy bátrak legyünk és alázatosak.

A pápának szívügye a menekültkérdés is, következetesen kiáll a menekültek, elesettek megsegítésének krisztusi parancsa mellett. Ön a politikai, sőt még a kutatói pályája előtt, 2002-ben programvezető volt a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesületnél. Ez az elköteleződés, civil szerepvállalás fakadhatott keresztény indíttatásból?

A mi családunkban mindig is természetes volt, hogy segítünk a gyengébbeknek. Nekem mindig azt tanították, és számomra ez egyben szakmai és politikai alapérték is, hogy az lehet erős ember, aki segíti a gyengébbet. Aki bántja a gyengébbet, az gyenge ember. Mindig azok a papok, püspökök voltak rám nagy hatással, akiken azt láttam, hogy másokért élnek. Ezért az egyházi és a családi mintát is egyaránt nagyon fontosnak tartom. Ha innen közelítjük meg a dolgokat, akkor polgári értékek tekintetében fideszesebbek vagyunk a fideszeseknél. 

szell_bernadett1.jpg

Azért, mert család kiemelt szerepet kap a programjukban?

Igen, de mi a családi életet nem kőbe vésett szerepek mentén képzeljük el, hanem a társadalomban és a zöldpolitikában kiemelten fontos kisközösségi élet bázisaként. A család az a hely, ahol feltétel nélkül szeretjük egymást. A politikusoknak azon kívül, hogy minden létező eszközt megadnak a biztonsághoz, a tervezhetőséghez, nem szabad beleszólniuk az emberek életébe.

Magyarországon el lehet komoly tömegeket érni vagy számottevő politikai erőt kovácsolni zöldszemlélettel?

Nem volt még olyan stabil magyar parlamenti párt, amelyik programként vitte volna a zöldértékeket, ebből a szempontból úttörők vagyunk. Ezek az értékek természetesen nem csak a természet megóvását jelentik, beletartoznak a munkavállalók jogai, a kisebb csoportok, családok, kisközösségek, és természetesen a gazdálkodók védelme, és mindezek együttes képviselete a közpolitikában. Magyarország agrárország, ahol létszükséglet, hogy legyen képviselete a zöldértékeknek. Már csak azért is, mert ha mi nem csináljuk, szépen lassan mindenünk tönkremegy. Rengeteg a hasznosítható erőforrás az országban, például méz-nagyhatalom vagyunk, adottság a rengeteg termálvizünk és sok olyan növényünk van, amelyek komoly értéket jelentenek. Tudjuk, hogy a zöldpolitikai elvek mentén ki lehetne rángatni az országot a gazdasági krízisből, és ezzel Magyarország egy sokkal élhetőbb hely lenne. Viszont a zöldpolitikus kétségkívül nehezebb helyzetben van más politikusokhoz képest, mert egymásra épülnek az érveink, hosszabbak a mondataink, árnyaltabbak az álláspontjaink. Ma olyan az egész közéleti környezet, hogy csak a rövid álláspontok tudnak érvényesülni benne. Nekünk több idő elmondani azt, amit szeretnénk. Ennek érezzük a nehézségeit.

Amikor Schiffer András lemondott, ő is az ebből adódó nehézségekre utalt, illetve arra, hogy az LMP körül hiányzik az erős támogatói bázis, a szellemi erőtér. Az ő távozása hogyan hatott a pártjára?

Nehéz volt, de elfogadtuk a döntését. Azóta pedig folyamatosan azon dolgozunk, hogy ez az erőtér erősödjön, és ebben abszolút számítunk Andrásra is.

Hogyan alakul a párt támogatottsága?

Érzékeljük, hogy van egy „keménymag”, ők azok, akik tűzön-vízen keresztül kitartanak mellettünk, és persze mi is mellettük, dolgozunk keményen, mert érezzük a felelősséget. Ezen túlmenően van egy erős potenciális körünk, akik részéről érzékeljük a szimpátiát, őket elsősorban jelenléttel, sok beszélgetéssel lehet elérni. Az LMP esetében az is igaz, hogy ha találkoznak velünk a választópolgárok és megismerik a programunkat, igen gyakran szimpatizálni kezdenek velünk.

Azt is látjuk, hogy sajnos nagyon sokan kiábrándultak a politikából, ezért nekünk ma a legnagyobb ellenfelünk a közöny és a csalódottság.

Az LMP korábbi szakadása nem osztotta meg a keménymagot vagy a támogatók körét?

Érezhető volt, de elhúzódó hatása nem volt. 

szell_bernadett2.jpg

Meglesz az öt százalék 2018-ban?

Azért dolgozunk, hogy ennél sokkal jobb eredményt érjünk el. Próbálunk sokkal több embert megszólítani, egyszerűsíteni az állításainkat és minél több választóval közvetlenül találkozni. Ezért készítettünk nemrég egy 11 pontos rövid kiadványt, melyben azt mondjuk el, hogyan nézne ki Magyarország, ha az LMP kormányozna. Ebben benne vannak a bérek rendezésére tett javaslataink, az oktatás és az egészségügy rendbetételére vonatkozó terveink, de a klasszikus környezetvédelmi elvek, a korrupció felszámolása, a nők helyzetének javítása is. Természetesen nem vagyunk jósok, nem láthatjuk előre az LMP jövőjét már csak azért sem, mert nagyon rossz folyamatokat látok a politikában: a hatalmon lévők részéről ma olyan sötétséggel kell megküzdenünk, ami egyre inkább emlékeztet engem arra az időszakra, amikor még titokban kellett templomba járni. Nagyon sokat gondolok azokra az időkre, csak most tulajdonképpen a Fidesz ellenzékeként kell azért küzdenem, hogy Magyarországon megvalósulhasson a rendszerváltás. Szóval, ez egy sokkal keményebb történet lett, mint amire számítottam.

Ma már nem kell titokban templomba járni, sőt, a történelmi egyházakat kiemelten támogatja a kormány, a kormánypártok pedig gyakran hivatkoznak keresztény értékeire politikai állításaik, döntéseik megfogalmazása során.

Végtelenül képmutatónak látom emiatt a kormánypártokat és különösen fáj a KDNP árulása. Nem tudom, meddig tart majd kiheverni azt, hogy a vallásos életnek ilyen komoly politikai hozadéka lett Magyarországon. Szoktam beszélni olyan egyházközeli emberekkel, akik pontosan látják, hogy az egyháznak van egy istenarca és van egy földi valósága és adódhatnak olyan helyzetek, amikor ez a kettő nagyon élesen elválik. Azt is látom, hogy gyakran nincsenek emiatt könnyű helyzetben a magyar egyházak.

Ön el tudja választani a vallásos és a politikus Szél Bernadettet?

Én mindig vállalom a vallásomat, ha valaki megkérdezi, hiszen az identitásom fontos részéről van szó, de azon túl, hogy ezt kiírtam magamról a nyilvános facebook-profilomban, nem gondolom úgy, hogy ezt politikai érvként kellene használnom.

Politikusként sosem kampányolok a vallással és azt felháborítónak tartom, hogyha egyesek vallásos emberek érzelmeire hatva próbálnak politikai pozíciót megszerezni vagy megtartani. A vallást viszont az emberi élet fontos aspektusának tartom, több szempontból is. Hogyha különböző gyökerű, világlátású emberek találkoznak és megnyílnak egymás előtt, azt mindig nagyon építőként élem meg. Vagy lehet közös nyelv is a vallás, sok különböző hátterű ember hasonló tapasztalata. Vannak értékek, amelyekben hiszek, ebből sokat merítek és ezek természetesen engem is orientálnak és inspirálnak. A vallást fontosnak tartom a miatt is, mert segít abban, hogy a dolgokat kicsit szellősebben lássuk, hogy ne csak ebben a véges földi életben és a pillanatnyi egyéni érdekek mentén gondolkodjunk, hanem közösségben és a jövőben is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr5011845509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása