Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Luther élete és a ma reformációja
Programajánló

Mi köze A Kockásfülű Nyúlnak Luther Márton életéhez? És egy blognak a reformációhoz? Október a reformáció hónapja, ebből az alkalomból két izgalmas közéleti és kulturális eseményt ajánlunk, amelyek talán segíthetnek megérteni a 499 évvel ezelőtt elindított folyamatokat és megfogalmazni annak aktualitását, mai üzenetét.

Animált reformáció

A reformáció 500. évfordulójára a Magyarországi Evangélikus Egyház egy tíz részes animációs sorozatot készíttet Luther Márton életéből. Rendezője Richly Zsolt, akinek A Kockásfülű Nyúl vagy Kíváncsi Fáncsi történeteit is köszönhetjük; írója pedig a katolikus költő, Lackfi János. A Kritizátor blog beszámolója szerint Richly a rajzfilm látványvilágának megtervezésekor a XV-XVI. században használt fametszetekhez nyúlt inspirációért, és a végeredmény egészen különleges lett. Lackfi pedig „Richard Friedenthal Luther élete és kora c. könyvének felhasználásával olyan szövegkönyvet sikerült alkotnia, ami megőrizte az archaikus jellegét, ugyanakkor könnyen érthető és hallgatása élvezetes a modern kor emberének is.

A Luther Márton élete című rajzfilmsorozat teljes egészében a reformáció jövőre esedékes, 500 éves évfordulójára készül el Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Luther Kiadója és a MEE Reformációi Emlékbizottsága megbízásából. A 2. és az 5. epizódokat azonban csütörtökön is megnézheti a Bem moziban minden érdeklődő, aki részvételi szándékát jelzi a szervezők felé a lutheranimation@lutheran.hu címen.

A filmbemutatóhoz csatlakozó ökumenikus kerekasztal-beszélgetés moderátora dr. Fabiny Tamás püspök lesz, résztvevői pedig Mesterházy Balázs esperes (Magyarországi Evangélikus Egyház), Hell Gabriella hitoktató (Magyar Katolikus Egyház) és Csernák István ny. szuperintendens (Magyarországi Metodista Egyház).

Luther Márton élete – 2. és 5. részek bemutatója

Rendező: Richly Zsolt |Szöveg: Lackfi Jáno

Időpont: 2016. október 27. csütörtök 18:00
Helyszín: Bem mozi, Bp. II., Margit körút 5.

Részvételi szándékukat a lutheranimation@lutheran.hu címen jelezzék!

Egyház és közélet, kommunikáció és reformáció

A Luther-animációt követő napon, október 28-án tartjuk a KötőSzó blog egyéves szülinapi találkozóját Budapesten a Jurányi Kávézóban, melynek témája – az elmúlt egy év értékelésén túl – az egyházi kommunikáció, illetve az evangélikus egyház és a közélet viszonya lesz.

Hiszen sok vita folyik mostanában arról, hogy mibe szóljon bele az egyház, mibe ne, mibe szóljon bele az állam, mibe ne, kinek mi a feladata, ki melyik irányba tolja túl a dolgokat és arról is, hol és hogyan formálhatunk véleményt. De mi határozza meg az evangélikus egyház, illetve az evangélikusok közéleti álláspontját? Összhangban van-e a láthatóan evangélikus álláspont az egyházi valósággal? Hogyan látják egyházi, világi valamint gyülekezeti vezetőink és világi újságírók, médiával foglalkozó szakemberek: miben kellene bátrabbnak, miben visszafogottabbnak lennie annak, aki egyházi vagy keresztény emberként formál közéleti kérdésekben véleményt?

Pénteken, az első offline KötőSzó beszélgetés alkalmával ezekhez hasonló kérdéseket járunk majd körül, a KötőSzó szerkesztőivel és szerzőivel, valamint meghívott vendégeinkkel: Bolba Márta Józsefvárosi evangélikus lelkésznővel, Fábri Györggyel (a MEE északi egyházkerületének felügyelőjével) és Joób Sándor újságíróval (Index). A beszélgetést Horváth Gergely rádiós műsorvezető moderálja.

Az esemény a facebookon: 1 éves a Kötőszó | Az evangélikus közélet útjai és terei

És hogy mi köze mindennek a reformációhoz? Ezzel kapcsolatban az elmúlt év – a KötőSzó szerkesztői számára – legkedvesebb komment-párbeszédét szeretnénk idézni:

Kedves KötőSzó!
„Mégis mi lenne 'evangélikusabb' hagyomány annál, minthogy az evangélium üzenetét a mai ember nyelvére lefordítva, az általa olvasott és használt felületen próbáljuk meg terjeszteni?” – kérdezi(k) Ön(ök) tőlem. 

Fölhívnám figyelmüket, hogy a 'minthogy' egybeírva okhatározói értelmű kötőszó. A föntebbi mondatban szigorúan külön írandó! A magyar nyelv szeretete, ápolása is hozzátartozik evangélikus hagyományainkhoz!

Borítókép: részlet a Luther-animációból

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr6911837025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása