Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Bayer véleménye a pápáról nem illik az evangélikus egyházhoz

Folytatódik az indexes Balog-interjú evangélikusokra vonatkozó mondata miatt kialakult vita a Kötőszón: Balicza Iván nyugalmazott evangélikus lelkész olvasói levelét közöljük. (Béres Tamás véleménye itt olvasható.)

Szerző: Balicza Iván

Az Indexen megjelent Balog Zoltánnal készített interjúban szerepel a miniszter és egyben református lelkész alábbi mondata:

"Bayer Zsolt evangélikus. Olvassák el, miket mondott Luther Márton a pápáról. Azokhoz képest ezek nagyon szelíd megfogalmazások."

Sajnálatos módon kommentelni nem lehet a cikket, de kommentnél egyébként is komolyabb reakciót igényel ez a mondat. Igaz, Luther Márton műveiben olvashatók hogy  kemény és mai fogalmaink szerint sértő vélemények a pápáról. Mindez azonban 500 évvel ezelőtt, a reformáció harcában, a lutheri - ma már részben a katolikus egyház által is elismert - igazságokra való durva és erőszakos támadásra (Luthert párbeszéd helyett kiátkozták és követőivel együtt kiközösítették) válaszul történt.

Másrészt a Luther által használt stílus az 500 évvel ezelőtti "vitakultúrában" nem volt szokatlan, hasonló hangnemű vitairatok szép számmal ismertek nem egyházi környezetből is. A kor elfogadott vitastílus kontextusából kiemelni és ma igazoló példaként felhozni nem csak történelmietlen, hanem sértő is. Ma a két egyház közötti párbeszéd vitás kérdésekben is az egymás kölcsönös tiszteletben tartásával, teológiai érvelésekkel történik, amelybe semmilyen szélsőséges és a másik felet megbántó hang  nem fér bele.

Ezért a miniszter úr részéről nagyon meggondolatlan és barátságtalan gesztusnak tartom ezt a mondatot a történelmileg idősebb, a reformációt elindító testvér protestáns egyházzal szemben. Bayer Zsolt evangélikus - bár ő maga ezt nem szokta említeni, és nincs róla tudomásom, hogy hitét gyakorló lenne -  vallási hovatartozásának említése azonban az interjúban irreleváns, véleménye a pápáról pedig semmiképpen nem illik az evangélikus egyházhoz.

Ha pedig miniszter úr ezzel a  beszúrással Bayer Zsolt kijelentéseinek vállalhatóságát vagy szalonképességét akarja védelmezni és igazolni, akkor ez az evangélikus egyházra és Luther Mártonra való utalás nem csak meggondolatlan és barátságtalan, hanem sértő, és nem csak az evangélikus, hanem a katolikus egyházra is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr3211799681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása