Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Lutherfeszt, az evangélikus sörfesztivál

„Egyél finomat, igyál tiszta sört és olvasd az igazságot!” – vallotta Luther Márton. Számos, sörrel kapcsolatos idézetet hozhatnánk még a reformátortól, ahogyan az is ismert, hogy Bóra Katalin, Luther felesége otthonukban főzte a reformátor kedvenc italát. Az evangélikus hagyományoktól tehát nem áll távol a kulturált sörfogyasztás. Mindezt, valamint a reformátori asztali beszélgetések hagyományát eleveníti föl az evangélikus sörfesztivál, a Lutherfeszt, amelyet harmadik alkalommal rendeznek meg a reformáció hónapjában. Idén október 22-én várják az érdeklődőket a balatonszárszói Andorka Rudolf Evangélikus Konferenciaközpontban, ahol a fesztivál Frau Luther elnevezésű sörét is csapra verik.

„Minden emberi kapcsolat legizgalmasabb, legfontosabb, legjobb része a személyes találkozás. Amikor nem emailen, nem mobilon, nem skype-on, hanem valóságosan, személyesen találkozunk. Akkor is igaz ez, ha szinte hetente nyílik meg egy új digitális lehetőség a kapcsolattartásra, és sok szempontból tényleg gyakoribb, és könnyebb kapcsolatban lenni egymással. A személyes találkozások alkalmával viszont megállunk, lelassítunk, odafigyelhetünk, a másikat teljes valóságában érzékelhetjük, és ezt nem lehet, nem szabad kihagyni. A találkozáshoz azonban alkalom kell, és talán ezt a legnehezebb megteremteni. Azt, hogy egyszerre legyen idő és legyen megfelelő környezet, egyre nehezebben tudjuk megtalálni, megteremteni. A Lutherfeszt a találkozások lehetősége. Ilyenkor minden adott: az idő, a megfelelő környezet, és mindazok, akik, nyitottak készek a találkozásra, ott lesznek. Egy pohár jó sör mindehhez tulajdonképpen már csak ráadás ” – mondta a Kötőszónak Krámer György lelkész, országos irodaigazgató, a fesztivál idei fővédnöke.

A rendezvény Krámer György ünnepi köszöntőjével és áhítatával veszi kezdetét, az esemény tartalmilag igazodik a reformációi emlékévek témáihoz, idén a „Reformáció és Nemzet” témát Korányi András lelkész, teológiai tanár előadásával hozzák közelebb a résztvevőkhöz. Az Istvánffy kamarakórus Luther szerzeményeit és más reformációi darabokat fog énekelni, a bakonybéli Szent Mauricius Monostor hitéletét és gazdálkodását ismerhetjük meg, akik elhozzák saját készítésű portékáikat, köztük a sörüket is. Az idén 500 éves bajor sörtisztasági törvényről pedig Katona Csaba történész fog előadást tartani.

frau_luther2.jpg

A délutáni zenei programok között a Large Room zenekar egyházi könnyűzenét játszik majd, de lesz ír könnyűzene a Reckless few (ex Shamrock) zenekar jóvoltából és fellép egy Beatles tribute zenekar, a Bubbles együttes is.

A családias fesztivál „asztali beszélgetéseihez” pedig finom, hazai manufaktúrákban készült söröket kínálnak, köztük a fesztivál sörét, a Frau Luthert is csapra verik, valamint testi és lelki táplálékban sem lesz hiány.

A rendezvény facebook-oldala.

Fotó: Kiss Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr5211785609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet1314_tr.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása