Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #7 | Huszár András

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Eheti összeállításunkat Huszár András, az Origo Filmklub szerzője készítette, és azt a témát járja körül, amikor egy világi ember rácsodálkozik a transzcendensre

gainesnagy-01.jpg

Szöveg: Huszár András

Világi ember vagyok, azt hiszem, valahol az ateizmus, agnoszticizmus és szekularizmus háromszögén belül mozgok. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne foglalkoztatna a spiritualitás, és ne tapasztaltam volna meg magam is életem során olyan közösségi élményeket, érzelmi és lelki felszabadulást, amely kiragadott a hétköznapok valóságából. Gyakran épp a zene hatására, ami a levegő puszta mechanikai rezgésén, a véges számú hangjegyek variációin, a hangnemek hangulati jellemzőin túl, egy megfoghatatlan emocionális dimenzión átszűrve képes megrendíteni, eufóriát, katarzist okozni.


A mixtape-emet is ilyen füllel válogattam: vannak köztük vallásos tematikájú szerzemények, de elsősorban olyan dalokat kerestem, amelyek közelebb vittek valami transzcendenshez, akár koncerten, akár csak a fülhallgatón keresztül. A válogatás első felében meditatívabb, melankolikusabb számok szerepelnek, míg a második fele az öröm, az élet ünneplése jegyében született.

A számok listája:

First Set
1. The Roots - Make My
2. Sufjan Stevens - For the Widows in Paradise, for the Fatherless in Ypsilanti
3. Brad Mehldau - Jigsaw Falling Into Place
4. Nick Cave & the Bad Seeds - Distant Sky

Second Set
1. Japandroids - The House That Heaven Built
2. Sigur Rós - Gobbledigook
3. John Legend & The Roots ft. Melanie Fiona - Wake Up Everybody
4. Kanye West - Ultralight Beam
5. Dave Matthews - Save Me
6. Cory Henry - NaaNaaNaa

Encore
1. Grant Hart - Underneath the Apple Tree"

Mai válogatásunkat Huszár András készítette, ki ideje nagy részében filmekről és sorozatokról szeret rengeteget beszélni, hivatalosan (Origo Filmklub) és nem hivatalosan (Vakfolt és Limitált Széria podcastek, Régivágásúak blog) egyaránt. 

Sorozatunk többi válogatását itt találod.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr3611691869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása