Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Mit tennél meg azért, hogy gyermeked legyen?
Debra Bridwell: Gyermekre vágyva című könyvének ajánlója

A magyar könyvpiacon hiánypótló a Harmat kiadó gondozásában megjelent könyv, amely a gyermektelenséggel küzdő párok önsegítő kiadványa. Az Egyesült Államokban élő szerző elsősorban női szemszögből, de a férjek, hozzátartozók és barátok, valamint gyülekezetvezetők és keresztény lelkigondozók szempontjait is végiggondolva járja körül a témát.

Szerző: Seben Glória, evangélikus lelkész 

Alig van magyar nyelvű könyv, ami a meddőség témájával foglalkozna, és Debra Bridwell könyve elképesztő alapossággal teszi ezt: sorra veszi az egészségügyi, etikai, jogi, lélektani és spirituális kérdéseket, és bátran megharcol a lehetséges válaszokért.

A szerző maga is érintett: férjével tizenhat éven át küzdött azért, hogy gyermekei lehessenek. Ez a személyes érintettség itatja át az írást, az olvasó azt tapasztalhatja, hogy itt megértésre, együttérzésre, társra találhat, mint egy olyan önsegítő csoportban, amely létrehozására az író maga is biztat. Debra azt üzeni a meddő nőknek és férfiaknak:

„Nem vagytok egyedül a fájdalmatokkal, frusztrációtokkal és szégyenetekkel, nem vagytok egyedül a kínzó kérdéseitekkel.” Tele van a kötet hasznos információval, de nem kioktat, hanem segít végiggondolni a kérdéseket, és a saját válaszok keresésére inspirál. Minden fejezet végén egy reflektáló kérdéscsokor segíti az olvasó lelki folyamatát.

A meddőség biológiai okaitól a lehetséges orvosi kezeléseken és az azok által felvetett erkölcsi dilemmákon át egészen az örökbefogadás illetve a kéttagú család alternatívájáig vezet bennünket. Evangéliumi keresztény világnézetét a szerző nem titkolja, mindazonáltal műve nem keresztény olvasók számára is hasznos lehet. A szerkesztő érdeme, hogy a lábjegyzetekben részletesen olvashatunk arról, hogy a magyarországi jogszabályok hol és hogyan térnek el az amerikai gyakorlattól, így a döntést hozó olvasó azonnal konkrét gyakorlati segítséget is kap az elinduláshoz.

Engem, mint a meddőség iránt érdeklődő teológust, lelkészt, etikai gondolkodót leginkább az örökbefogadásról szóló fejezet érintett meg.

A szerző figyelmeztetése így hangzik a párok küzdelmét kívülről szemlélők felé: bánjanak óvatosan lekicsinylő, problémát bagatellizáló megjegyzéseikkel, hiszen legtöbbünknek fogalma sincs az eljárások valódi menetéről, például az örökbefogadás jogi és pszichés útvesztőiről.

A könyvet az érintett párokon kívül nagyon ajánlom orvosoknak, pszichoterapeutáknak, mentálhigiénés szakembereknek, szociális és jogi segítőknek, akik bármilyen területen találkoznak érintettekkel, valamint azoknak a hozzátartozóknak, barátoknak, akik szeretnék mélyebben átérezni és jobban megérteni a pár helyzetét.

Seben Glória korábbi cikke a Bibliában ismert meddő nőkről itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1911694621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása