Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Nincsenek az egyházak különválását indokló nézeteltérések egy nyilatkozat szerint

Az USA evangélikusai és a katolikusai közelednek egymáshoz: közel 500 évvel azután, hogy Luther Márton közzétette 95 pontját, az Egyesült Államok legnagyobb lutheránus egyháza elfogadott egy nyilatkozatot, mely kijelenti, hogy nincsenek többé egyházaink különválását indokló nézeteltérések a Római Katolikus egyházzal.

Forrás: Religion News Service

ADeclaration on the Waycímet viselő nyilatkozatot 931-9 arányban fogadta e a 3,7 millió tagot számláló Evangelical Lutheran Church in America (ELCA) zsinata a múlt héten New Orleansban.

Az ELCA elnöklő püspöke, Elizabeth A. Eaton történelminek nevezte a nyilatkozatot:

“Ugyan még nem érkeztünk meg, de kifejeztük, hogy úton vagyunk az egység felé. Ez a nyilatkozat abban segít, hogy a mindennapokban is teljesebben éljük meg a Krisztus teste jelentette egységet katolikus testvéreinkkel, és ugyanakkor kifejezi azt a vágyat is, hogy ezt az egységet minden kereszténnyel megélhessük.”

A nyilatkozat annak az ünnepi évnek a nyitánya, melyet a katolikus és az evangélikus egyház közösen szervez a reformáció ötszázadik évfordulójának megünneplésére.

A reformáció Luther 95 pontjával kezdődött, melyet eredetileg a katolikus egyházon belül szeretett volna megvitatni. A mostani nyilatkozat 32 olyan pontot tartalmaz, melyben a két egyház között új helyreállt az egyetértés, mint amilyen az egyház, a szolgálat, és az eucharisztia kérdései. A 32 pontot az amerikai evangélikus egyházzal egy időben az amerikai Katolikus Püspöki konferencia ökumenével foglalkozó testülete is jóváhagyta.

A nyilatkozat ezt követően azokat a kisebb jelentőségű kérdéseket veszi sorra, ahol még fennállnak nézeteltérések, és irányelveket fektet le ezeknek a tisztázására.

Tavaly novemberben nagy nyilvánosságot kapott Ferenc pápa azon kijelentése, melyben azt engedte sejtetni, hogy evangélikusok is áldozhatnak katolikus misén: “Az élet több mint magyarázatok és értelmezések sora”. A pápa idén a reformáció emléknapját Svédországban evangélikusokkal közös istentiszteleten ünnepli.

A Vatikán és az Lutheránus Világszövetség még 2013-ban fogadott el közös nyilatkozatot, “A szembenállástól a közösségig” címmel, mely az elmúlt ötven én Lutheránus-Katolikus párbeszédben elért eredményeit foglalta össze.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1010427138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása