Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

A világ legkülönlegesebb templomai

Képes összeállításunkban a világ és Magyarország legszebb, legérdekesebb és legfurcsább templomait mutatjuk be.

1. kép: Szent Ágoston temploma Paoay-ban, a Fülöp-szigeteken. 1704 és 1894 között épült. Építészeti stílusában keleti és barokk hatás érvényesül. Mivel gyakran földrengésekkel sújtott területen helyezkedik el, 1,67 méter vastag falai vannak.
corbusier.jpg2. kép: a Ronchamp-i Magasztos Miasszonyunk kápolna. A 20. század egyik legjelentősebb építészének tartott Le Corbusier tervezte. A vastag és ívelt falakban lévő ablakok gyenge és indirekt világítást adnak. A korábbi templom a második világháború idején elpusztult, de romja egy részét az építész felhasználta.

dicsoseges_miasszonyunk_brazilia.jpg3. kép: a Dicsőséges Miasszonyunk katedrális Maringá-ban, Brazília Paraná államában. A szputnyik űrhajó által ihletett modern és merész építményt Luiz Rabbit álmodta meg, és José Augusto Bellucci tervezte. A kúp külső magassága 114 méter, 10 méteres keresztet tart. 3500 embert képes befogadni.rejkjavik_ev.jpg4. kép: evangélikus templom Reykjavikban, Izlandon, építése 38 évig tartott. Hallgrímus Pétursson pap és izlandi költő nevét vette fel. 74,5 méter magas, az izlandi építészet meghatározó példája.brazil_oscar_meyer.jpg5. kép: Brazília székesegyház, Brazília fővárosában. Oscar Niemeyer – 20. század egyik legjelentősebb építészének – modern épülete. Egy 70 méter átmérőjű, kör alakú területen helyezkedik el, amelyből 16 oszlop emelkedik a magasba. Az oszlopok súlya 90 tonna. A templomot 1970-ben szentelték fel.norvegia.jpg6. kép: a norvégiai Borgundban található fa zsindelyes templom az egyik legrégebbi a világon: 1180-ban építették. Ezt tartják Norvégia egyik szimbólumának.kolumbia.jpg7. kép: a Las Lajas-i Miasszonyunk Katedrális Kolumbiából. 1916 és 1949 között épült, a Guaitara folyó kanyonjában, két boltívre. Úgy tartják, ez Kolumbia egyik csodája.roma.jpg8. kép: Jubileumi templom, Róma, Olaszország. 1996-ban készült el, Richard Meier építész tervezte.torok.jpg9. kép: Göreme, kappadókiai város (Törökország). Szerkezetileg a templomot sziklába vájták – az alapanyag lágy szikla, amely lávából származik. A régióban több mint száz hasonló építmény található.luxemburg.jpg10. kép: a Szent Quirino kápolna Luxemburgban található, egy lejtős területen. 355-ben építették. Korábban ezt a helyet pogány istentiszteletre használták. Egy közeli sziklában lévő forrás vize állítólag csodás hatással van a szembetegségekre.etiopia.jpg11. kép: Szent György temploma az etiópiai Lalibela-ban. Érdekessége, hogy kőzetből vájták ki, kereszt alakban.

Szokatlan magyar templomok

makovecz_paks_templom_masik.jpgA paksi Hősök terén áll Makovecz Imre által tervezett Szentlélek, római katolikus templom, mely a 20. század organikus építészetének egyik kiemelkedő alkotása, 1987-ben épült.magyarfold.jpgAz alig 40 lelket számláló Magyarföldön épült ez az 50 ember befogadására alkalmas ökumenikus fatemplom, amelyet Mújdricza Péter építész tervezett 2008-ban.

dunaujvaros_evtemplom.jpgA dunaújvárosi evangélikus templomot Nagy Tamás tervezte. Erről a munkájáról így nyilatkozott korábban: Dunaújváros különleges helyet foglal el a munkáim között. Különleges, mert az első templomtervezési megbízásom volt ez, és különleges azért is, mert Dunaújváros hosszú évtizedekig kommunista városnak volt elképzelve, ahol nem sok helyet hagytak a vallási életnek, templom tervezése pedig fel sem merülhetett. Az épületen fellelhetőek a XX. század skandináv, holland és magyar téglaépítészetének hatásai.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr248522836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása