Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

A sör, a disznóhús, a muszlimok és Európa
Provokálhatnak-e az étkezési szokások?

A Németországban élő menekülteknek és muzulmán vallású embereknek a disznóhús- és sörfogyasztással együtt kell tiszteletben tartaniuk az úgynevezett német irányadó kultúrát Christian Schmidt, a szövetségi kormány mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztere szerint. A kulturális sokszínűség növekedésének az étlapon is a sokszínűség növekedésével kell járnia.

Forrás: MTI; Gasztroteológia blog

Christian Schmidt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a Madsack médiacsoport lapjainak adott interjúban kiemelte, hogy aki hozzánk jön, annak ugyan nem kell átvennie az irányadó kultúrát, de el kell fogadnia és tiszteletben kell tartania azt.” Ehhez hozzátartozik az olyan „nagyon különleges kulturális tradíciók tisztelete” is, mint a sörfőzés és sörfogyasztás hagyománya, vagy a disznóhúsfogyasztás – mondta a miniszter. 

Kiemelte: érthetetlen, hogy miért lenne provokáció egy vallásos muzulmán ember számára, ha „vannak mellette emberek, akik disznóhúsból készült virslit esznek. Utalva arra a német nyilvánosságban szórványosan megjelenő vitára, hogy szükséges-e a muszlimok érzékenységére tekintettel mellőzni a sertéshúst a közétkeztetésben, hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlan lenne, ha a legkisebb közös nevezőt tennénk meg a kultúra alapjává.

A kulturális sokszínűség növekedésének „az étlapon is a sokszínűség növekedésével kell járnia, nem pedig a polgárok többségének nyújtott kínálat szűkítésével” – mondta Christian Schmidt az MTI tudósítása alapján.

A politikus érvelése világos: úgy is mutatkozhat egy társadalom befogadónak, ha alternatívát kínál a közétkeztetés területén. Ahogyan általában eddig is tekintettel voltak például a vegetáriánusokra, amely táplálkozási forma ugyancsak nyugodhat vallási meggyőződésen.

Jó tudni azonban, hogy a muszlimok hisznek abban, hogy a testük nem az ő tulajdonuk, hanem Istentől kapták kölcsön erre az életre, ezért vigyázniuk kell rá, és majd úgy visszaadni  lehetőség szerint  ahogyan kapták. Tisztán, egészségesen, mindenféle modifikációtól mentesen. Az iszlám halal étkezés egészségügyi megfontolásból tiltja a disznóhús fogyasztását, mert mindent megeszik. Az alkoholt is tiltja bódító hatása miatt, illetve azért, mert pusztítja az agysejteket. (Halal étkezésnek hívjuk azt az étkezést, mely az iszlám vallás által megengedett ételeket fogyasztja.)

Ugyanakkor megfontolandó az irányadó kultúra kritikája is, amit nem csupán a muszlimok, de Európa szerte ugyancsak jelenlévő adventisták (amely egy keresztény felekezet) is képvisel(hetné)nek, hasonló indítékok alapján, de gondolhatunk a Krisna hívőkre is, akik szintén nem fogyasztanak húst, sem alkoholt.

A jelenség tehát régen megfigyelhető, nem a muszlim menekültek hozták magukkal a nyilatkozatban említett étkezési szokásokat. Toleranciára, odafigyelésre azonban mindenképpen szükség van és lesz a közétkeztetésben (nem csak a muszlimok, de a többi, széles rétegeket érintő táplálkozási szokást illetően is) – még az itthon 5% sertéshús Áfa mellett is.

Kép: innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr428511558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet1314_tr.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása