Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Két világ határán
Összegzés a KötőSzó első hónapjáról

Október elsején elindult a KötőSzó evangélikus közéleti blog. Ezen a felületen aktuális társadalmi kérdésekben igyekszünk állást foglalni, kortárs kihívásokkal fogalkozni az evangélikus teológiai gondolkodás mentén. Azt is szeretnénk megmutatni, hogy a kereszténység, benne az evangélikus egyház sokszínű, érdekes és értékes emberek közössége. Arra törekszünk, hogy új nézőpontot hozzunk az egyházi és a világi média világába egyaránt; hogy segítsük a kibeszéletlen sérelmek és történelmi tapasztalatok megfogalmazását; hidakat építsünk a különböző nézetek és vélemények, egyház és világ, társadalom és kereszténység, ember és ember között.

Szerző: Laborczi Dóra

Magyarországon azt tapasztalhatjuk, hogy az egyházi médiumok – bár ez alól az evangélikus egyház sajtótermékei képeznek leginkább kivételt – nem elég bátrak ahhoz, hogy égető aktualitásokkal vagy róluk a világi médiában megjelenő hírekkel foglalkozzanak. Az is alapvető tapasztalat, hogy a világi média túlságosan bátran nyúl az egyházi témákhoz, gyakran tájékozatlanul, megfelelő háttérismeretek nélkül, általában féligazságokból vagy aktuális botrányokból kiindulva. Úgy ítéltük meg, hogy a két világ között alig létezik átjárás. Aligha tudhatja az egyszeri hazai netező, hogyan látjuk mi, keresztények valójában a világot. Nem csak az a verzió létezik, amit a kormányzati kommunikáció vagy a szóbeszédes magyar sajtó mutat.

Mit gondolunk a hírekről, különböző közéleti aktualitásokról? Hogyan lát a világ minket? Tud-e egymásról ez a két nézőpont? Mit tudnánk egymás világképéhez hozzáadni?

A KötőSzó szerzői és szerkesztői úgy gondolják, hogy nagyon sokat. Ugyanakkor ez egy ingoványos terep, és nagyon sok a tennivaló. A magyarországi vitakultúra, főként az internetes, egészen rémisztő mélységeket képes bejárni az emberi rosszindulat, a bántó személyeskedés és a gyűlöletbeszéd terjesztését illetően. Ebben a világban a béke hangját keresni már önmagában merész húzás lehet. A béke keresése azonban nem jelent megalkuvást. Igyekszünk minden oldalról rákérdezni a vitás helyzetekre, hiszen így válunk hitelessé magunk és a világ számára is.

profile_image.jpgA KötőSzó facebook-oldala több mint ötszáz követőre, a blog pedig összesen 33 000 oldal-elérésre tudott szert tenni egy hónap alatt, négy cikkünk került Index-címlapjára, a tetovált lelkésznőről, Nadia Bolz-Weberről szóló portré pedig 3000 facebook-megosztásnál tart. Ezek a kezdő számok alátámaszthatják, hogy nagy szükség van olyan közéleti aktualitásokra reagáló keresztény véleményekre, elemzésekre és dialógusokra, amelyeket irányként meghatároztunk.

Mivel vállaltan közéleti blog vagyunk, nem kerültek el a politikai szekértáborok acsarkodásai sem. Továbbra is fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a blog elsősorban nem politikai kérdésekkel, hanem ügyekkel szeretne foglalkozni, de adott esetben konfrontatív módon teret ad a különböző (politikai) álláspontoknak is egy-egy aktuális kérdésben, mivel hisszük, hogy valódi párbeszéd csak a sérelmek kibeszélésén keresztül indítható.

Továbbra is minden véleményre és hozzászólásra nyitottak vagyunk, csak arra kérünk mindenkit, hogy tartsa tiszteletben egyetlen alapelvünket:

itt mindenkinek helye van, aki elfogadja, hogy itt mindenkinek helye van.

Ez a bejegyzés az Evangélikus Élet október 11.-i számában olvasható Két világ határán című cikk naprakész adatokkal kiegészített változata.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr88029076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
evelet_trksz.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása