Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Lectori salutem | Beköszönő

Olyan médiumot akarunk működtetni, amely teret ad a véleményeknek, amely lehetőséget teremt arra, hogy egymásnak feszüljenek az okos és jó szándékú bírálatok, s amely azt üzeni, hogy az evangélikusok egyik legfőbb és soha fel nem adott szenvedélye a szabad gondolkodás.

Szerző: Illisz L. László

Mindig az első mondat összerakása a legnehezebb. Keresni azt a sokat emlegetett felütést, amely megérinti, torkon ragadja az olvasót és nem ereszti. Az ökölvívóknak persze mást jelent a felütés, de ők is tudnának beszélni arról, mennyire meghatározó hatása van annak, ha jól sikerül.

Most itt mi éppen az első mondatokat írjuk a Kötőszó evangélikus közéleti blogba. Útnak indulunk, aminél aligha van izgalmasabb érzés és csak erősen bízhatunk abban, hogy célba is érünk.

Pedig tisztán látjuk a célt.

Létre akarunk hozni egy olyan fórumot, amely – szándékaink szerint – hűen tükrözi majd, miként látjuk mi, lutheránusok a mindennapjainkat feszítő társadalmi problémákat, a vallás és a hit kérdéseit, a tétova jelent, a közösen formálható jövőt, általában a világot – és persze benne önmagunkat.

Egy olyan médiumot akarunk működtetni, amely teret ad a véleményeknek, amely lehetőséget teremt arra, hogy egymásnak feszüljenek az okos és jó szándékú bírálatok, s amely azt üzeni, hogy az evangélikusok egyik legfőbb és soha fel nem adott szenvedélye a szabad gondolkodás.

A vitába a mi fogalmaink szerint nem fér bele az eszetlen (pláne politikai) vagdalkozás, ezért szerkesztjük a szövegeket és moderáljuk a hozzászólásokat. Ugyanakkor számítunk arra, hogy szerzőink legalább is karcosan fogalmazzák meg majd gondolataikat, úgy, hogy a megszólított fél ne sértettségből, hanem az intellektuális kihívást érzékelve érezze úgy, erre bizony neki mindenképpen válaszolni kell.

Azokat várjuk erre a virtuális küzdőtérre, akik hozzánk hasonlóan hisznek abban, hogy a haladáshoz a kivételes egyéni teljesítmények mellett a varázslatos szellemi kalandot ígérő együttgondolkodás is jócskán szükséges. És persze bízunk abban is, hogy a közösségi médiafelületeken, a megosztások révén mind több és több emberhez jutnak majd el az itt közzétett gondolatok.

Így lódulunk most neki, bízva abban, hogy a webuniverzum fülsiketítő hangzavarában meghallanak minket azok, akikhez szólni akarunk. Bízunk abban, hogy meghallanak minket evangélikus testvéreink és mindenki más, akinek még érték a józan szó, a szabad gondolkodás.

Kötőszó. A gondolatainkat összekötő szó, a bennünket összekötő szó, a közösségeinket egymáshoz kötő szó.

Ezt a szót, ezeket a szavakat keressük.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr747870384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
evelet_trksz.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása